galériával

2021.10.12. 11:25

Hetvenkét órán át végeztek közhasznú feladatokat a fiatalok Baján

Önkéntes ifjúsági akciót szervezett a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház október 8. és 10. között. A program Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért és környezetükért.

Márton Anna

Az önkéntes ifjúsági akció idén már 14. alkalommal szólította meg a fiatalokat. A 72 óra kompromisszum nélkül program Baján a Szent László Általános Művelődési Központ új épületéből indult, ahol közel 60 diák gyűlt össze.

Az eseményen részt vett Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, aki köszöntötte a jelenlévőket. Az akcióhoz csatlakozott a Fidesz–KDNP Bajai Képviselőcsoportja Kámánné dr. Bari Bernadett vezetésével.

Kristó Luca, a 72 óra kompromisszum nélkül Bács-Kiskun megyei koordinátora köszöntötte a fiatalokat, aki elmondta, hogy országos szinten 7207, megyei szinten pedig 627 diák önkénteskedik.

– Ezen a három napon a fiatalok önkéntes feladatokat látnak el Bács-Kiskun megyében és országosan is. A program keretében országszerte a fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat, például intézmények, játszóterek felújítását, de szemétszedés, festés, plébánia udvarának takarítása is szerepel a feladatok között. A legtöbb bajai diák a Szent László Általános Művelődési Központból jelentkezett, de a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjából, a Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskolából, valamint a III. Béla Gimnáziumból is csatlakoztak fiatalok. Olyanok is részt vesznek a programban, akik a plébániákon közösséget alkotnak. Baján összesen 60 fő jelentkezett a 72 órás önkéntes ifjúsági akcióra – mondta portálunknak Kristó Luca.

A fiatalok közösen tettek másokért és környezetükért
Fotó: Márton Anna

– Legyetek barátai azoknak, akiknek nincsenek barátai. Legyetek a családja azoknak, akiknek nincsen családja. Legyetek a társasága azoknak, akik kirekedtek minden közösségből – II. János Pál pápa szavaival köszöntötte a lelkes fiatalokat Zsigó Róbert államtitkár. A megnyitót követően Kovács László lelkész közös imádságra buzdította a jelenlévőket, majd Schindler Mátyás plébános atya megáldotta az önkéntesek egyenpólóját.

A 72 óra kompromisszum nélkül programhoz a képviselők is csatlakoztak. A szombati napon a bajai testület Fidesz–KDNP képviselőcsoportja a Petőfi-híd egyik pillérét igyekezett szebbé varázsolni.

– Úgy döntöttünk, hogy részt veszünk a 72 órás önkéntes országos mozgalomban, amelyet országosan az önkormányzatok szoktak lebonyolítani. Az önkormányzat részéről, úgy tudom, nem érkezett válasz a megkeresésre. Mi szerettük volna, hogy Baja is becsatlakozzon ebbe a programba.

Ez az önkéntes feladatra való felhívás elsősorban a fiatalokat célozza meg, de mi azt gondoljuk, hogy képviselőként van szerepünk és lehetőségünk, hogy példát mutassunk a fiatalok számára

– vegyük ki a részünket a munkából akkor is, amikor önkéntességről van szó. Gondolkodtunk, hogy mit lehetne Baja városában kicsit szebbé, jobbá tenni, és a Petőfi-híd Véndió felőli pillérére esett a választás. A graffitikkel megrajzolt és megrongált, szennyezett részt igyekeztünk szebbé tenni. Ha csak egy kicsit javítottunk a küllemén, már akkor is tudtunk valami hasznosat tenni – mondta Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz–KDNP-frakció vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában