beruházás

2021.10.21. 17:25

Zöld utat kapott a kecskeméti parkolóház építése

A kecskeméti képviselő-testület tagjainak többsége támogatja, hogy az Alföld áruház szomszédságában, a Domus parkoló helyén az Univer parkolóházat építsen. Többek között erről is döntöttek csütörtökön a kecskeméti városatyák.

Sebestyén Hajnalka

Dobó István körúton a régi Dómus Árúház (most Kínai Árúház) előtti parkoló.

Fotó: Bús Csaba / Illusztráció

A testületi ülésen nagyon sok napirendet tárgyaltak meg a képviselők. Mindezekből az egyik legnagyobb visszhangot a Domus parkoló beépítése kapta. A képviselő-testület támogatta, hogy a polgármester településrendezési szerződést kössön az Univer Coop Zrt.-vel, ami szükséges ahhoz, hogy a kecskeméti tulajdonú cég parkolóházat építhessen a Domus parkoló helyén. Mint arról már beszámoltunk, az Univer egy 415 férőhelyes parkolóházat építene, melynek két szintje föld alatt, három pedig a felszín felett lenne. A jelenlegi helyen 136 parkolóhely áll az autósok rendelkezésére.

Az indoklásban elhangzott, hogy ez a projekt nagyban enyhíthetné a belváros parkolási gondjait. Hosszú évek óta napirenden van, hogy milyen formában oldják meg a parkolási kérdést. Most az Univer Coop Zrt. befektetőként jelentkezett, a költségeket teljesen átvállalná.

Öveges László főépítész a terveket látva, a parkolási gondok megoldása mellett további pozitívumokat is felsorolt. A parkolóház a térnek csak egy részét, a közepét érintené. Nem egyszerű dobozszerű épület lenne, és figyelembe veszi a tér finom ívét, ami a Dobó körút felőli részt meghatározza. Megfelel a településképi elvárásoknak, ráadásul az árkádokat is visszahozzák.

Sándor Attila, az Univer Coop Zrt. igazgatója is részt vett a közgyűlésen. A cégcsoporthoz tartozik az érintett Alföld áruház és a közeli Univer abc is. Kiemelte, hogy számukra nagyon fontos, vásárlóik ne szenvedjenek parkolóhiányban. Olyan komplexumot szeretnének létrehozni, mely nemcsak nekik előnyös, hanem a lakosságnak és a városnak is.

A parkolóház 0-24 órában működne, a város ezen területen érvényes díjszabásával számolnának, és kedvezményeket is terveznek.

Az 1844 négyzetméter kereskedelmi egység részére pedig olyan portfóliót állítanak majd össze, mely az Alfölddel is kompatibilis.

A Szövetség a Hírös Városért frakció részéről Szőkéné Kopping Rita képviselő megjegyezte, hogy túl monumentálisnak találja a tervezett épületet. Megoldásnak látná, ha inkább a föld alatt lenne több szint, és akkor nem lenne olyan magas. Király József képviselő úgy vélekedett ezzel nem oldják meg a parkolási gondokat, még több autót vonz majd be a létesítmény. Míg a főépítész szerint a tér jelenlegi állapota roncsolt, Király képviselő szerint ez nem igaz, az ő olvasatában ez az épület teszi majd roncsolttá a teret.

A megoldást abban látná, ha a belvárosból azon létesítmények kikerülnének a külső városrészekbe, melyeknél ez megoldható. Ez a városszerkezet már nem bír el több forgalmat, ide nem behelyezni kell, hanem kihelyezni. Végül felvetette, miért nem gondolkoznak inkább a néhány éven belül megüresedő tűzoltólaktanya területének hasznosításában.

Fotó: Bús Csaba / Illusztráció

A képviselő-testület egy másik beruházás kapcsán is támogatta, hogy a polgármester településrendezési szerződést kössön. A Magyar Villamos Művek Zrt. megújuló energia termeléssel foglalkozó leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Zrt. egy 20 megawattos naperőmű, napelempark telepítéséhez keresett egy 45-50 hektár nagyságú egybefüggő területet, ahonnan a megtermelt villamos energia az Nemzeti Közművek Zrt. hálózatába betáplálható. Kecskemét külterületén, Úrréten találtak egy erre alkalmas területet. A 68 hektáros mezőgazdasági területből mintegy 47 hektárt vennének igénybe a napelemparkra. Elhangzott, ez a terület magánszemély tulajdonában van, jelenleg nincs művelés alatt és alacsony korona értékű.

Az Univert érintette még egy napirendi pont. A képviselő-testület két telekcserét is támogatott. Az önkormányzat a műkertvárosi művésztelep környékének rendbetétele, modernizálása érdekében az Univer Coop Zrt. tulajdonában lévő műkertvárosi volt Park Éttermet cserélné el a város tulajdonában lévő Domus parkolóra .

A másik telekcsere során a kadafalvi Heliport Ipari Park kapna területet a déli ipari parkban, cserébe egy több mint egy hektáros területért, mely a jövőben a kadafalvi közösségi tér kialakítását szolgálná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában