Vaskút

2021.09.18. 19:25

Zsigó Róbert: Továbbra is számíthat támogatásra az agrárium

Konferenciát tartottak az Európai Unió szolidaritási politikájáról, a vidék helyzetéről és jövőjéről Vaskúton.

Márton Anna

Az előtérben Alszegi Zoltán és Zsigó Róbert

Fotó: Márton Anna

A község önkormányzata egy hatezer eurós Európai Uniós pályázatot nyert konferencia megrendezésére. A rendezvény célja az európaiság erősítése volt, tudtuk meg Alszegi Zoltán polgármestertől.

Az előadás témája szerint a résztvevők megvitatták az Európai Unió szolidaritási politikáját, az Uniónak a vidéki településeken betöltött szerepét és a koronavírus okozta globális válság hatását Európa vidéki területein és polgárainak életére. Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Alszegi Zoltán polgármester kérésére részletes előadást tartott a témában.

Az Európai Unió szolidaritási programja mellett a Magyarországon belüli szolidaritásról is szó volt, melynek ugyancsak jelentősége van a Vidékfejlesztési ügyekben, jelentette ki Zsigó Róbert az előadása során. – A program, ahonnan a Vaskúti önkormányzat kétszer nyert támogatást az European Citizen az Európa Polgáraként, olyan kezdeményezés, amely „segíti Európa legújabb történelmének emlékezetét, értékeit megőrizni és ösztönzik az Uniós szintű polgári részvételt.” A 2014–2020 közötti ciklusban 187 millió eurós költségvetésből gazdálkodik. Ennek keretében majdnem 1800 programot, pályázatot finanszírozott. A szolidaritásról, azaz a kölcsönös segítségvállalásról mindenkinek az Európai Szolidaritási alap jut eszébe. A 2002 nyarán a Közép-Európát ért súlyos áradásokra válaszul jött létre az alap. Magyarország korábban ebből az alapból, 2006-ban és 2010-ben részesült két alkalommal, a két nagy árvíz idején összesen 22,5 millió euró összegben – fogalmazott Zsigó Róbert.

Az előtérben Alszegi Zoltán és Zsigó Róbert
Fotó: Márton Anna

Hozzátette, hogy ha az Európai Unió szolidaritási politikáját nézzük, akkor a kohéziós politikáról kell beszélnünk. – A szolidaritási politika és a vidéki fejlesztés összekapcsolódik. Következésképpen a kohéziós politika a tagállamok közötti szolidaritás legfőbb megnyilvánulása – mondta Zsigó Róbert. A jövőt illetően kijelentette, hogy legalább annyi forrást tudunk igényelni agrár célokra, vidékfejlesztésekre, mint az előző időszakban és a kormány úgy döntött, hogy a korábbi ciklushoz képest háromszor annyi hazai forrással fogja kiegészíteni ezt az alapot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában