Kecskemét / galériával

2021.09.16. 16:10

Szent Imre és Szent László előtt tisztelegtek az emlékkonferencián

Szent Lászlóról, a „lovagkirályról” és Szent Imre hercegről, Szent István király fiatalon elhunyt fiáról rendeztek emlékkonferenciát csütörtökön Kecskeméten, a Piarista templomban.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

A szentmisével kezdett és közös imával, valamint énekkel zárt eseményen az előadók között volt Wittner Mária 56-os szabadságharcos, volt országgyűlési képviselő, prof. dr. Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója is, aki a lovagkirály, „Isten atlétájának”, a gyalogság védőszentjének hadjáratait idézte meg a közönség számára, míg dr. Rosta Szabolcs, a Katona József Múzeum igazgatója a régész szemével tekintett vissza a XI. századra.

A konferenciát az önkormányzat és az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány szervezte. Mint Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, az értékmegőrzési bizottság tagja visszaemlékezett, 2013-ban tartottak először hasonló konferenciát, akkor Mindszenty József bíboros, hercegprímás volt a középpontban, majd a következő években foglalkoztak II. János Pál pápával, Teréz anyával, Batthyány-Strattmann Lászlóval, a „szegények orvosával” vagy I. Szent Istvánnal, első királyunkkal.

– Hitünket próbára tevő időket élünk. Látjuk, hogy keresztény testvéreink hitükért üldöztetésben részesülnek szerte a világban. Pedig hitünk – valljuk mi – mindennek az alapja, anélkül nem lehet, nem tudjuk jó irányba fordítani az életünket, azon keresztül városunkat, országunkat és az egész világot. A hitnek azonban szüksége van támaszokra, példaképekre és tanúságtevőkre – mondta megnyitó beszédében Engert Jakabné alpolgármester.

Majd azzal folytatta: szerencsések a magyarok, mert történelmünk során számos példakép, szent életútja, jelleme útmutató lehet a ma emberének.

Így Szent Imre és Szent László is „két olyan személyiség, aki őrangyalunk, védőszentünk lehet”, életük pedig „vezérlőcsillag”, gondolataikból erőt meríthetünk.

– Mit mutatnak ma? Világos célokat, törekvéseket, tetteket hazánk fennmaradásáért. Azt, hogy van lehetőség egy nemzetnek nemcsak a túlélésre, hanem a felemelkedésre, a tagjainak minél emberibb életre. Azért dolgozunk mi mindannyian, akik meglátjuk, felismerjük e két szentté avatott elődünk útmutatásait, hogy Magyarország ne felhígulásra, beolvadásra, hosszú távon pusztulásra legyen ítélve, hanem hogy nemzettudattal, közösséget megtartó, azt felvirágoztató erővel rendelkezzen – hangsúlyozta Engert Jakabné.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Budapesten most lezajlott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra tért ki. Mint mondta, ez újra arra figyelmeztetett, mennyire veszedelmes „a kényelmes kereszténység, ha nincs meg bennünk egy egészséges veszélytudat”.

– Arról győzött meg engem is újra, hogy a cselekvő kereszténységnek kell erősítenie bennünket. Tudjuk, mi van a világban, érzékeljük a fenyegetettséget, de csak felemelt fejjel, szervező módon, a kapcsolatokat összerakva lehet megerősíteni az emberekben, hogy mi dolgunk a világban – mondta Lezsák Sándor.

A cselekvő kereszténységre az Országgyűlés alelnöke személyes példát is hozott. Kezdeményezésérre a Szent Imre nevét viselő Kárpát-medencei települések mindegyikére vittek egy-egy, a herceget ábrázoló bronz mellszobrot, és a települések képviselői gyakran találkoznak is, volt olyan alkalom, amikor a Lakiteleki Népfőiskolán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában