videóval

2021.09.23. 06:55

Jövő tavasszal kezdődhet az új fürdőkomplexum építése Halason

A halasi városháza dísztermében szerda délelőtt aláírták a vállalkozói szerződést a Csipke Gyógy-és Élményfürdő kiviteli tervdokumentációjának elkészítésére. Az új komplexum több mint 22,8 milliárd forintba kerül, amelyhez a kormány biztosítja a szükséges anyagi forrást – jelentette ki Bányai Gábor, a térség (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselője. Hozzátette: ha sikerül tartani az ütemtervet, a beruházás alapkövét már jövő tavasszal letehetik és megkezdődhet az építkezés.

Pozsgai Ákos

a_20210922_gyogyfurdo_alairas_halas_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

Kiskunhalas történetének eddigi egyik legnagyobb gazdasági fejlesztése valósulhat meg a Csipke Gyógy-és Élményfürdő építésével, hangzott el a beruházás kiviteli tervdokumentációjának elkészítésére vonatkozó szerződés aláírással egybekötött sajtótájékoztatón, ahol Fülöp Róbert polgármester és ifj. Lőrincz Ferenc, az Arker-stúdió ügyvezetője látta el kézjegyével a dokumentumot.

Fotó: Pozsgai Ákos

– Ha minden a terveknek megfelelően halad, akkor már csak egy lépésre vagyunk a fürdőépítés tényleges megkezdésétől – hangoztatta Fülöp Róbert polgármester, aki tételesen ismertette a beruházás megkezdéséhez végzett eddig tevékenységet. Első lépésként 2014-től a működéshez és a további fejlesztéshez szükséges szakmai minősítések: a gyógyvíz-, gyógyhely-, és gyógyfürdő minősítés megszerzése kezdődött meg. Második lépésben 2018-ban az ingatlanvásárlások, valamint a tulajdonviszonyok rendezése zajlott, ami 250 millió forintba került. Harmadik lépésként a fürdő megvalósíthatósági tanulmányát készítették el 15 millió forintból, ezt követte az első állami támogatás, 2019-2020-ban 335 millió forint, amiből új termálkutat fúrtak, elkészítették az engedélyezési tervdokumentációt, megtörtént a szükséges építési engedélyek beszerzése, ötödik lépésben pedig 500 millió forint második állami támogatás érkezett, amelyből jelenleg a kiviteli tervdokumentáció készül el, valamint a leendő kivitelező cég kiválasztása történik meg közbeszerzés útján. Hamarosan pedig egy lakossági fórumot is szervez az önkormányzat, ahol a lakossággal ismertetik részletekbe menően a beruházás terveit – sorolta a polgármester.

Az elkészülő komplexum magyarországi viszonylatban ott lesz az első öt leglátogatottabb fürdőhely között – jelentette ki ifj. Lőrincz Ferenc, a kiviteli tervdokumentációt készítő Arker-stúdió ügyvezetője. A beruházás számadatairól szólva elmondta, hogy több mint tíz hektárnyi területen valósul meg, húszezer négyzetméter épületet terveztek, harminc kültéri és beltéri medencét, háromezerötszáz négyzetméter vízfelületet, közel ezer új parkolót építenek. A várható komplexum napi vendégszáma várhatóan négy-ötezer fő lesz, és közel százötven főnek biztosít majd munkát.

Fotó: Pozsgai Ákos

Hat projektelemből áll majd össze a beruházás, a meglévő melegvizes kutak mellett két hidegivzes és egy melegvízes kút fúrásával, gyakorlatilag az egész épületet energetikailag egy olyan cserélő és hőszivattyúval szeretnék működtetni, amellyel a gáz és más fosszilis energiafelhasználása kizárható lesz, gyakorlatilag a termálvízre alapozva lesz üzemeltethető. Kitért arra is, hogy a meglévő fürdő kültéri medencéjét elbontják, de a fedett fürdő az működni fog egészen addig, amíg az új fürdő el nem készül.

Az új fürdőkomplexum közvetett módon közel ezer embernek is nyújthat majd biztos munkát az épülő új szálláshelyek és vendéglátóhelyek létrejöttével – emelte ki Bányai Gábor országgyűlési képviselő, aki elmondta, hogy a kormány részéről biztosított a beruházás megvalósításához szükséges 22,8 milliárd forint, ha minden az ütemterv szerint halad, akár jövő tavasszal letehetik az új fürdőkomplexum alapkövét és megkezdődhet a tényleges építkezés.

Fotó: Pozsgai Ákos

– A jelenlegi kormány támogatja a halasi fürdőfejlesztést, ami hatalmas mérföldkő lehet a város fejlődése szempontjából, ez azonban nagyban múlik a jövő évi választások eredményétől is – fűzte hozzá a képviselő, aki bízik abban, hogy mindenkinek fontos Kiskunhalas, a térség fejlődése.

A sajtótájékoztatón az újságíróknak bemutatták a tervezett Csipke Gyógy-és Élményfürdő látványtervét is, amely az alábbi linken érhető el:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában