galériával

2021.09.24. 06:55

Jánoshalmára is megérkezett a gazdák által felajánlott lisztadomány

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervezői átadták a Bács megyei gazdák által felajánlott búzából a jánoshalmi Felső-Bácskai Malomban és a kunszállási Júlia Malomban megőrölt adománylisztet a Máltai Szeretetszolgálat Jánoshalmi csoportja számára, amit rászoruló családoknak juttatnak el.

Pozsgai Ákos

Fotó:

Az Imre Zoltán Művelődési Ház nagytermében ünnepélyes keretek között megtartott eseményen Farkas László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének alelnöke, a Jánoshalmi Gazdakörök Egyesületének elnöke köszöntőjében elmondta, hogy idén 11 éves a program, amely a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági kamara által közösen a magyar gazdatársadalom önzetlen segítő szándékú összefogása. A program keretében Magyarország területéről és a Kárpát-medence régióiból ajánlanak fel búzát a gazdák a magyar gyermekeket segítő szervezetek számára. A megyei gazdák adománya a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti és jánoshalmi csoportjához, valamint a megyei gazdakörökhöz kerül, amely szervezetek, egyesületek révén sok rászoruló család részesül majd belőle.

– Tizenötmillió búzaszem sokat mond azoknak a magyaroknak, akik nem csak a tízmillió magyarországi magyarra, hanem a határainkon túl rekedt honfitársaikra gondolnak. A program a kezdete óta a nemzeti identitás, a magyar hagyományok megőrzéséért és nem utolsósorban a nemzeti összetartozásért küzd. A program kapcsán látható, hogy

példamutató összefogás alakult ki, ezt bizonyítja, hogy az adományozott termény mennyisége és a pénzbeli adományok, valamint az adományozók száma is jelentősen növekedett a korábbi évekhez képest

– hangoztatta Farkas László.

Az idén a megyében öt gyűjtőponton, Kunszálláson, Jánoshalmán, Solton, Kalocsán és Városföldön gyűjtötték a búzát, amit a jánoshalmi Felső-Bácskai Malom és a kunszállási Júlia Malomban őröltek meg és bocsátották kicsomagolva az összegyűlt búzát a segélyező szervezetek számára.

Kiss Györgyné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jánoshalmi csoportja nevében mondott köszönetet azért, hogy hatodik alkalommal bízzák rájuk a nemzeti összetartozást jelképező magyarok kenyere program keretében összegyűlt adomány egy részének eljuttatását a rászorulókhoz. Emlékeztetett arra, hogy a jánoshalmi csoportnak az Agrárgazdasági Kamara a tartós élelmiszer területén a legnagyobb adományozója.

Az Imre Zoltán Művelődési Ház nagytermében műsorral szórakoztatták a vendégeket
Fotó: Pozsgai Ákos

– A gazdákat, amikor kértek tőlük terményt vagy bármilyen segítséget, mindig sikerült hadra fogni. Még ilyenkor is, amikor nem feltétlen a bőségből adnak, lehet rájuk számítani, ezért külön köszönet jár – mondta Bányai Gábor országgyűlési képviselő az átadóünnepségen.

– Tizenegy éve indult a program, senki nem kapacitálta a kezdeményezőket, nem volt sem politikai, sem más felkérés, ez a program a magyar gazdák lelkéből fakadt

– hangoztatta Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, aki elmondta, hogy az elmúlt évben 1100 tonna búza gyűlt össze a határon innen és túli magyar gazdák felajánlásaiból, nagyjából fele-fele arányban, idén pedig ennél is több.

– A program szervezői azért dolgoznak, hogy 15 millió magyar képes legyen 150 ezer legnehezebb helyzetben lévő magyarnak hathatósan és tartósan segíteni – tette hozzá az országgyűlés alelnöke, aki komoly eredménynek nevezte, hogy a program keretében az adományozáson túl a résztvevők megismerik egymást, információkkal segítik egymást a gazdálkodásban és a vállalkozásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában