kiskunhalas / kiskőrös

2021.09.24. 13:01

Drasztikus fogyókúra helyett életmódváltásra ösztönöz Turú Balázs

Egészséges életmódra nevelő programját mutatta be az érdeklődőknek Turú Balázs csütörtökön, a Kiskunhalasi Egészségfejlesztéséi Iroda rendezvényén.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A Csipke Hotel konferenciatermében tartott eseményen Tóth István halasi sportkommentátor beszélgetett a kiskőrösi születésű életmód-tanácsadóval.

Ötéves korától jelen van a sport Turú Balázs életében, akkoriban gyógytorna formájában, később már konditermi edzésekkel erősítette testi és mentális jóllétét. Tizenhat évesen eldöntötte, hogy személyi edző szeretne lenne, de ekkor még nem foglalkoztatta a táplálkozás, mint az egészséges életmód kulcseleme.

Az egész úgy kezdődött, hogy egyik vendégem egy konditermi edzés alkalmával megkérdezte, segítenék-e neki lefogyni. Majd csatlakozott hozzánk a párja, aztán több ismerősük és végül 22 fővel indult el az első csoportom, ahol a mozgás mellett az egészséges étrend összeállítása és a mentális épséggel való foglalkozás kerültek a munkám középpontjába – avatta be a közönséget a kezdeti lépésekbe a szakember.

Az időközben 40-50 fősre duzzadt csoportokat azonban nehéz volt koordinálni, így idővel az egyéni képzésekre tért át Turú Balázs, aki mostanra körülbelül 2500 embernek (5 éves kortól 83 éves korig) segített az egészséges életmód kialakításában, ami a súlyfeleslegektől történő megszabadulással is együtt járt.

Tóth István (balra) beszélgetett Turú Balázs (jobbra) életmód-tanácsadóval
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

– Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az én vendégeim nem diétáznak, mert nem egy fogyókúrás kihívást teljesítünk, hanem megpróbálunk kialakítani egy normális életmódot, amiben a napi ötszöri étkezés, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és a rendszeres mozgás kapnak főszerepet – mondta Turú Balázs.

Hozzátette még, hogy programjában az egyhetes felkészülési időszakot négyhetes ciklus követi, amikor vendégei a fokozatosan bevezetett rendszeres mozgás mellett bármit ehetnek (ebédre például pörkölteket, tésztát, zsíros húsokat) napi ötszöri étkezéseik alkalmával.

Az életmód-tanácsadó azt vallja ugyanis, hogy az abszolút hiba: kihagyni egy étkezést, nem pedig az, ha fehér kenyeret eszünk.

Aki pedig úgy érzi, hosszú távon szeretne a program nyújtotta biztonságra, következetességre támaszkodni, folytathatja az öthetes ciklust. Turú Balázs legrégebbi vendégével például három és fél éve dolgozik együtt.

– A sikeres változásnak és a tartós, egészséges életmód fenntartásának elengedhetetlen része, hogy odafigyelek a vendégeim mentális állapotára is. Ott állok mellettük a mélypontoknál, biztatom őket. Tudatosítom bennük, hogy a mértéktelen fogyás nem lehet cél, és azt, hogy akiről lassabban olvadnak le a kilók, az se keseredjen el, mert a kitartó munkának mindig meglesz a gyümölcse fogalmazott Turú Balázs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában