nagybaracska / galériával

2021.08.21. 11:25

Zsigó Róbert: büszkék vagyunk az őseinkre

Ünnepi szentmisével kezdődött az államalapítási és Szent István-napi ünnep Nagybaracskán. A kenyérszentelést követően Zsigó Róbert államtitkár, országgyűlési képviselő és Bögi István polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd vágták fel az új kenyeret.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Az államalapítás és Szent István ünnepét a templomkertben tartották meg augusztus 20-án délelőtt Nagybaracskán. Ünnepi szentmisével kezdődött a Szent István-napi műsor a római katolikus templomban.

A kenyérszentelést követően Harbula István plébános felkérte Zsigó Róbert államtitkárt, országgyűlési képviselőt és Bögi István polgármestert, hogy vágják meg az új kenyeret, amiből mindenki kapott egy megszentelt darabot. Ezt követően az ünnepség a feldíszített templomkertben folytatódott.

Szent István intelmeiből útjelző táblákat helyeztek ki, ezzel is azt szerették volna érzékeltetni, hogy a mai ember számára is van üzenete Szent István intelmeinek, az akkor a keresztény értékeket megfogalmazott, államalapításban rögzített morálnak.

Szent István öröksége a keresztény bizonyosság, annak a tudata, hogy egymással összefogva, egymást segítve közösen jelöljük ki az utat, amelyen haladni szeretnénk – hangzott el az ünnepi köszöntőben.

– Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette

– fogalmazott ünnepi beszédében Zsigó Róbert.

– Büszkék vagyunk az országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre. Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, és tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit. Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét és becsüljük országunk különböző vallási hagyományait. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.

Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelki erejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot

– mondta Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében.

– Hogy mit ünneplünk augusz­tus 20-án? Talán mindenkinek eszébe jut néhány gondolat, Szent István, államalapítás, ország, nemzet, magyarság, Szűz Mária – kezdte ünnepi gondolatait Bögi István polgármester.

Bögi István, Nagybaracska polgármestere
Fotó: Márton Anna

– Augusztus 20-a a bölcső mindannyiunk számára, ahol kimondtak értékeket, kijelöltek utakat, fogalmaztak nemzetnek jövőt és írtak intelmeket, alkottak törvényeket. Évről évre más üzenete van az ünnepnek a mai ember számára. Az ezer év történelmének eseményei többször sodorták történelmünket válaszút elé, olykor a kereszténységünkért, máskor a szabadságunkért, volt, hogy az ország határaiért kellett harcolnunk. Nemzetünk, kultúránk, hagyományaink, a kereszténységünk megtartása épp oly helytállást, morális tartást igényel ma, mint a korábbi századok során – fogalmazott.

Mint mondta, 2021-ben olyan világot élünk, hogy mind a nemzetközi, mind a hazai hadszíntéren kérdéssé válnak alapvető, korábban törvénybe iktatott keresztény értékek. A korábbi századokban Európa nemzetei egységesen képviselték a keresztény hagyományokat, napjainkban széthúzás van, és már a keresztény családmodellért is meg kell küzdeni. – A Szent István által megfogalmazott törvények, fiának, Szent Imrének szánt intelmei kellő magabiztosságot nyújtanak a mai ember számára a valódi értékek képviseletére – hangsúlyozta ünnepi beszédében Bögi István polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában