Grassroots / galériával

2021.08.03. 11:25

Tizenöt gyermekotthon focicsapata érkezett Kecskemétre

Megkezdődött a Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa kecskeméti döntője. Bács-Kiskun megyéből három csapat képviselteti magát a megméretésen.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

Látványos tűzijáték és a Neoton Família sztárjainak koncertje tette emlékezetesebbé hétfő este Kecskeméten, a főtéren a Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa döntőjének megnyitó műsorát. A mérkőzések ma kezdődtek a Széktói Stadionban.

A Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa Kupa döntőjének célja, hogy a gyermekotthonokban nevelkedő fiataloknak is követendő példa legyen a sport, a mozgás. A kupa két évtizedes múltra tekint vissza. A kecskeméti Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány elnöke, Radics Kálmán és csapata idén kettős jubileumot ünnepel. 2000-ben hívták életre a sportrendezvényt, de tavaly a járvány miatt nem találkozhattak, így idén van a 20. alkalom, hogy a fiatalok összemérhetik ügyességüket. A másik jubileum, hogy 10 éve állt a rendezvény mellé a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).

Tűzijáték színesítette a megnyitó ünnepséget
Fotó: Bús Csaba

Az idei kupán 15 csapat 190 fiatalját fogadták, a magyar csapatokon kívül Európából az észtek érkeztek meg. Megyénket három csapat képviseli: Kecskemétről az SOS Gyermekfalu, Kelebiáról a Pereputy Egyesület és a Kiskunhalasi Gyermekotthon fiataljai lépnek pályára.

A zenei fellépőkkel színesített hétfő esti megnyitóra kecskemétiek sokasága volt kíváncsi. A műsor keretében Radics Kálmán elnök hangsúlyozta: az összpontosítás, a kitartás, a csapat együttműködése együttesen jellemzi a sportot, melynek nevelő hatása rendkívül nagy. Hozzátette: az elmúlt 20 évben 18 nemzet mintegy 25 ezer gyermekotthonban élő fiatalját szólították meg.

A színpadon dr. Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár is köszöntötte a gyermekotthonok csapatait. Elmondta: a nagy sportesemények mindig megmozgatják a világot, most zajlik az Olimpia, nemrég fejeződött be a futball Európa-bajnokság. Sorsfordító pillanatokat élhetünk meg közben. Öröm látni, ahogyan a fiatalok lelkesen beleállnak, hajtanak, küzdenek a célért. Azok a fiatalok, akik most itt vannak, ugyanúgy küzdenek, de nekik sajnos nem adott meg a család, éppen ezért ez egy rendkívül nemes célú rendezvény.

Vincze Ottó magyar válogatott labdarúgó, a Grassroots program nagykövete vitte fel a győztes csapatnak járó kupát a színpadra.

A fiatalok figyelmét felhívta rá, hogy az élet arról szól, egyszer jó dolgok, egyszer rossz dolgok történnek. A sportban is a vereséget és a győzelmet egyaránt tudni kell feldolgozni.

A megnyitó egyik leglátványosabb pillanata az volt, amikor az elmúlt 20 évben résztvevő nemzetek zászlóit felvitték a fiatalok a színpadra, köztük a bolgárt, a csehet, dánt, észak-macedónt, észtet, hollandot, horvátot, lengyelt, németet, románt, szerbet, szlovént, szlovákot, ukránt és végül a magyart.

Dunai Antal egykori válogatott futballista, olimpiai bajnok is szót kapott, aki többek között mesélt olimpia emlékeiről is. Aranyat nyertek a 68-as mexikói olimpián, ezüstöt a 72-es münchenin, de járt 1964-ben Tokióban is a csapattal.

Dr. Salacz László, Kecskemét egyik országgyűlési képviselője egy angol futballistát idézett.

„A futball egy egyszerű sport. Ha gurul a labda, rúgjál bele. Ha nem, rúgjál bele, hogy guruljon.”

A résztvevő csapatoknak pedig élményekben gazdag hetet kívánt, ahol barátaikkal olyan sportot űzhetnek, mely álmaik között szerepel.

Laczkó Zsolt magyar labdarúgó mesélt a futball iránti szeretetéről, mely mellett azért döntött egykoron, mert az egyéni sportágak mellett ez egy olyan játék, melyet közösségben játszhat, ami rendkívül jó érzés számára.

Végül ünnepélyesen Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, egykori magyar válogatott labdarúgó nyitotta meg a kupát, és kívánt mindenkinek szép hetet, jó élményeket. Ezt követte a nagyszabású tűzijáték, majd a Neoton Família sztárjai léptek színpadra és adtak fergeteges koncertet.

A körmérkőzések kedd reggeltől öt napon egy korcsoportban zajlanak a Széktói Stadionban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában