kecskeméti repülőnap

2021.08.29. 21:35

Százhúszezer látogató követte a programokat szombaton és vasárnap

Vasárnap is csaknem 60 ezren voltak a nyolc év után megrendezett kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap este az MTI-vel. Mint írják, szombaton és vasárnap így mintegy 120 ezer ember látogatott ki a Magyar Honvédség nagyszabású rendezvényére.

baon.hu

Fotó: Bús Csaba

A rendezvény végén a látogatók vasárnap is zökkenőmentesen tudták elhagyni a rendezvény helyszínét, a kijelölt parkolókat, a repülőtér környéki utak rövid időn belül jól járhatók voltak – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Mint kifejtették: a bemutató a második napon is változatlan programokkal várta az érdeklőket már reggel 7 órától. A több mint 15 ország részvételével zajló légibemutatók és haditechnikai kiállítások mellett a látogatók kiemelt figyelemmel kísérték többek között a szárazföldi eszközök dinamikus bemutatóit.

A látogatók találkozhattak a Magyar Honvédség Sportszázadának olimpikonjaival, akik a tokiói élményeikről számoltak be.

Az egész napos statikus és dinamikus bemutatók, valamint a kiállítások mellett a gyermekek játékos feladatokkal ismerkedhettek meg a katonák mindennapjaival. A legtöbb fiatal látogatót vonzó helyszínek között volt akadálypálya, lézeres céllövészet, fizikai állapotfelmérés és VR lövészet is.

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató szervezői ezúton is köszönik a látogatók együttműködését, türelmét, és azt, hogy jelenlétükkel 8 év után ismét megtisztelték a rendezvényt – fogalmazott közleményében a HM.

A rendezvény második napját is Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség Parancsnoka nyitotta meg. A honvédelmi miniszter a vasárnapi látogatóknak is köszönetet mondott, hogy érdeklődnek a katonák, a honvédelem ügye iránt. Kiemelte, hogy a legutóbbi kecskeméti repülőnap óta eltelt „hosszú 8 év alatt” a Magyar Honvédség teljes átalakuláson ment keresztül, most mindenki láthatja milyen új korszerű eszközökkel szerelték fel a Magyar Honvédséget, s hogy azokat milyen mesterien kezelik a katonák.

A miniszter ismét felhívta a fiatalok figyelmét, hogy augusztus 31-ig még lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amely fél év szolgálat után 32, egy év után 64 pluszpontot jelenthet a felsőfokú tanulmányokhoz.

Ezalatt az idő alatt pedig meg is győződhetnek arról, hogy a honvédség mindenkinek ad lehetőséget, hogy megtalálja a számítását – jegyezte meg Benkő Tibor.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka – utalva az előző napi forgalmi torlódásokra – mindenkinek megköszönte, hogy kivárták a sort, a beléptetési procedúrát. A repülőnap és haditechnikai bemutató programjaival igyekeznek feledtetni, hogy milyen sokat kellett várni – tette hozzá az altábornagy.

A szombaton és vasárnap az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató mindkét napján már reggel 7 óra előtt hosszú sorokban várták az emberek a kapunyitást. Sokan voltak továbbá a kecskeméti repülőbázis körüli térségben, akik az utak mentén, illetve a mezőn figyelték a légtérben zajló bemutatókat.

A magyar és további tucatnyi nemzet légierőjének bemutatói mellett mindkét nap volt egy meglepetés elem is a programban, amikor egy helikopterből ugrott ki ejtőernyővel a Magyar Honvédség több vezetője, köztük Ruszin-Szendi Romulusz a Magyar Honvédség parancsnoka is.

A rendezvényen bemutatták az új, magyar fejlesztésű kézifegyvercsaládot, meg lehetett tekinteni továbbá azt a Szojuz kabint is, amellyel az egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan tért vissza a világűrből. Farkas Bertalan előadást is tartott a rendezvényen.

Bár a korábbi előrejelzések alapján volt rá esély, a kétnapos rendezvény programjait az időjárás sem zavarta meg. Szombaton végig napsütésben lehetett élvezni a programokat, csak a nap legvégén érkezett némi csapadék. Vasárnap – bár többször borús volt az ég – a rendezvény zárásáig nem eredt el az eső.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában