bács-kiskun

2021.08.05. 10:13

Segítsünk a földön vagy falon kuporgó denevérkölykökön!

A denevérkölykök gondozása komoly szakértelmet igényel, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület most összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, hogyan és mivel tápláljuk őket, ha mi is találunk egyet.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Fotó: illusztráció

A denevérek 1 vagy 2 utódot hoznak a világra, amelyek csupaszon és vakon születnek. Az ellés után a kicsik az anyjukba kapaszkodnak még 1-2 hétig, aki a vitorláival takarja és védi őket. A szürkés színezetű fiatalok 4-6 hét elteltével röpképessé válnak, de néhány hétig még anyjuk gondoskodására szorulnak – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az mme.hun.

A kölykök az első napokban repülés közben lepottyanhatnak anyjukról, illetve kicsit fejlettebben már önállóan is mászkálnak és sajnos kieshetnek a búvóhelyről. A szerencsésebbeket – különösen városokban – gyakran emberek találják meg, így lehetőség van a kis apróságok felnevelésére. Mivel a kölykök mentése és ellátása speciális, ezért részletesebb tájékoztatást készítettek a szakemberek.

A denevéranyák szülőközösségeket képeznek. A vadászat ideje alatt a kölyköket a szálláshelyen úgynevezett denevéróvodákban hagyják, ahol egymást melegítik a kicsik (kereknyergű patkósdenevér)
Fotó: Boldogh S.

 

Csak kesztyűben!

Fontos tudni, hogy egy denevérnek mindenképpen segítségre van szüksége akkor, ha a földön kuporog vagy nappal búvóhelyen kívül, kitett helyen tartózkodik, például falon vagy egy fatörzsön. Azért, hogy elkerüljük a harapásokat mindig kesztyűben fogjuk meg őket! Bár a kicsik nem tudnak harapni – sajátos tejfogaik csak az anya emlőjén való csimpaszkodásra szolgálnak –, gumikesztyű használata esetükben is mindenképpen javasolt.

Soha ne fogjuk meg a denevért a szárnyánál lógatva, mert könnyen ficamot vagy törést okozhat – figyelmeztet minket az egyesület.

A kisdenevérek felnevelése kifejezetten nehéz, ezért azt mindig bízzuk szakemberekre! Ám amíg tapasztalt emberekhez nem, kerül az állat, mi magunk is segíthetünk.

Melegre van szükségük

Először is a megtalált állatot helyezzük tiszta, tetején kilyuggatott, zárható műanyag tárolódobozba, amiben megfelelő hőmérséklet és páratartalom van. Fontos, hogy ne papírdobozba tegyük! Gondoskodjunk róla, hogy ne száradjon ki a kölyök, ez nyári melegben pár óra alatt bekövetkezhet. Jó megoldás a párásításra ha folyamatosan nedvesen tartott rongy van a dobozban, de soha ne használjunk bolyhosodó szövetet vagy papírtörlőt, mert az állat rá fog harapni, és a szétfoszló anyag a szájában marad! A denevérkölykök nagyon meleg igényesek, az ideális hőmérséklet a tárolódobozban min. 25-28 °C. Ezt egy átlagos szobában melegítés nélkül nyáron sem tudjuk biztosítani, így használjunk zselés melegítőpárnát vagy meleg vízzel feltöltött palackot.

Ha mindez megtörtént, akkor telefonáljunk az illetékes nemzeti park igazgatóságra vagy mentőhelyre!

A várakozási idő alatt lehetőség szerint, gondoskodjunk a kölyök kiszáradásának megelőzéséről táplálással vagy itatással is.

Cukros víz, macskakonzerv, hús nem alkalmas denevérkölykök ellátására!

Fiatal alpesi denevér itatása
Fotó: Nagy Ágnes

Erre laktózmentes forrázott tej és macskáknak való tejpótló tápszer 30-70 százalékos keveréke használható. Az említett tápszerek közül mindkettő könnyen beszerezhető élelmiszerboltban és állateledel üzletben. Alkalmanként a testtömeg 10 százalékát ajánlott etetni, ez körülbelül 0,2 milliliter tejkeveréket jelent. Az etetést nagyon óvatosan, 3-4 óránként megismételve, cseppentő vagy fecskendő segítségével végezzük. Az állat testén soha ne maradjon ételmaradék, ezt nedves ronggyal mindig töröljük le.

A denevérkölykök sikeres felkészítése az önálló életre nagyon összetett feladat, visszajuttatásuk a természetbe csak fokozott körültekintéssel történhet. Ezeket a műveletet mindig hagyjuk a szakemberekre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában