siker

2021.08.03. 20:00

Megszerezte a legnagyobb magyar elismerést a kalocsai fotóművész

Török „Töce” Tibor elérte áhított célját azzal, hogy idén végre átvehette fotóművészeti diplomáját.

Gábor János

Török „Töce” Tibornak egyre ismertebbé válik a neve

Fotó: Gábor János

Török „Töce” Tibor elérte áhított célját, és idén végre átvehette a Magyar Fotó­művészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) A-MAFOSZ fotóművészeti diplomáját. A régióban csak kevesek által birtokolt kitüntetés hosszú ideje tartó munka eredménye, hiszen szigorú feltételek teljesítésére van szükség, és az eredményekre fel is kell hívni a szakmai közösség figyelmét.

– A MAFOSZ nem minden esetben követi az egyes fotósok munkáját, mert sokan sokfelé pályázunk, szerte a világban. Én 2021 első félévében eddig 74 képelfogadáson, hét díjazáson és tíz külföldi pályázati megjelenésen vagyok túl – vette sorra kérdésünkre a fotóművész. – Az A-MAFOSZ-­szinthez a hazai szervezet által védnökölt vagy a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) által támogatott pályázaton kell ott lenni, legalább 30 különböző alkotással és 70 elfogadással – magyarázta.

Török „Töce” Tibornak egyre ismertebbé válik a neve
Fotó: Gábor János

Török „Töce” Tibor hangsúlyozta: a munkáját jelentősen könnyíteni fogja a fotó­művész-igazolvány, hiszen mostantól jó pár olyan eseményre is eljuthat, amelyekre ennek hiányában nem lenne lehetősége. A diplomával együtt jár persze az is, hogy fotóművészkörökben ismertebbé válik a neve, ami további szakmai fejlődés és közös kiállítások felé nyithat utat. Most, hogy a legnagyobb magyar elismerést sikerült megszereznie, még intenzívebb munkára készül, hiszen a következő nagyobb lépcső a FIAP-diploma megszerzése lenne. Ehhez persze külföldi szereplések kellenek, de ebből a szempontból sem áll rosszul, hiszen már 26 különböző országban jártak a művei. Ha a nemzetközi elismerés is megérkezik, szívesen vágna bele fotópályázatok zsűrizésébe, vetette fel.

– Mindig keresem az új kihívásokat, és minden országban, illetve földrészen más-más stílust szeret a zsűri vagy a közönség. Pont ezért nehéz a beküldésre szánt képek kiválasztása: néha napokba telik, mire megvan az a négy, amit szívesen elküldök – mutatott rá. – Feladni nem szabad: mentorom, a néhai Benke Feri bácsi és a sportmúltam is ezt tanította meg. A kedvelt témáim közé továbbra is a szociofotók, vagyis emberközeli portrék és életképek, illetve az eltűnő világok tartoznak – osztotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában