jubileum

2021.08.24. 06:55

Kétszázötven éves évfordulót ünnepelnek a tataházi falunapon

Szombaton a XIX. hagyományőrző falunap keretében emlékeznek meg a 250 éves általános iskola évfordulójáról.

Juhász Jenő

Fotó: Juhász Jenő

Tataházán az első kántortanító, Karaszi József 1771-ben kezdte el az oktatást. 1851-ben a régi rozzant iskolaépület helyébe (a mai Kossuth utcai sarok) újat emelt a község 2 tanteremmel és 3 szobás tanítói lakással. Ugyanakkor szervezte a második tanítói állást, melyen a csekély fizetések miatt a tanítók sűrűn változtak. A harmadik tanítói állás 1888-ban lett megszervezve. Az új iskola 1887-ben fel is épült a mai Rákóczi utca sarkán egy tanítói lakással és két tanteremmel. Ebben az időszakban Tataházán 280 körül volt a tankötelesek száma.

Bánóczki Edit tagintézményvezető érdeklődésünkre elmondta: az évforduló alkalmából – a tataházi önkormányzat támogatásával – osztálytalálkozókat szerveznek 60 évre visszamenőleg.

– Szeretnénk, ha a régi diákok eljönnének, elbeszélgetnének és visszaidéznék a régi emlékeket. Augusztus 28-án, délelőtt 9 órától nyitva lesz az iskola, amikor is osztálykeretben mindenki bejárhatja, megnézheti egykori iskoláját a mai formájában. A régi fényképekből és emléktárgyakból pedig kiállítást szervezünk – tette hozzá.

Az idei falunapi rendezvénysorozaton tucatnyi programot kínálnak a szervezők.

Csütörtökön délután 4 órakor az idősek teadélutánt tartanak a Tataházi Danubia Citerazenekar és Népdalkör közreműködésével. Augusztus 27-én (pénteken) este Rock Domb és retro disco lesz a sportpályán.

Szombaton délelőtt osztálytalálkozók és műsorok lesznek a 250 éves oktatási intézménynél. A délutáni program 14,30-kor vidám operett kavalkáddal kezdődik, majd ezt követően gyermekműsor, és hipp-hopp, táncműsor lesz. Tabáni István sztárvendég 17 órakor lép a színpadra, a közös vacsora elfogyasztása után pedig Balázs Pali szórakoztatja az egybegyűlteket. A 2021-es falunap hajnalig tartó utcabállal zárul. Az iskolatörténeti kiállítást a faluház nagytermében, a helyi művészek bemutatkozását pedig az önkormányzati nagyteremben nézhetik meg az érdeklődők. A falumúzeum 15 és 20 óra között tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában