galériával

2021.08.26. 20:00

Katonai szimulációs gyakorlaton vettek részt a halasi kadétok

Valódi katonai körülmények között hajtottak végre lövészeti gyakorlatot hivatásos katonák irányításával airsoft fegyverekkel azok a leendő kadétok, akik a kiskunhalasi Dékáni Árpád Technikum „Béka” táborában készültek a katonai tanulmányokra a kunfehértói üdülőfaluban.

Pozsgai Ákos

a_20210826_honved_kadet_bekatavor_kunfeherto_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

A halasi középiskolában a szeptember elsején kezdődő tanévben második alkalommal indul honvéd kadét képzés 28 fővel. Idén második alkalommal szervezték meg a motivációs csapatépítő tábort a fiataloknak, ahol testközelből megismerkedhettek a haditechnikai eszközökkel és fegyverekkel. Hivatásos kiképzők ízelítőt adtak a fiataloknak a katonai kiképzés és a honvédség légköréből. Valódi katonai körülmények között hajtottak végre lövészeti gyakorlatot, a hivatásos katonák által tartott airsoft lövészeten és megismerkedhettek még a harctéri mozgással is és azokkal a parancsszavakkal, amelyeket a harci tevékenység során alkalmaznak a honvédségnél.

Fotó: Pozsgai Ákos

– Mutatja a honvéd ágazati szakképzés népszerűségét, hogy igen magasan húztuk meg a tanulmányi eredmény szintjét a jelentkezőknél. A Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával a Dékáni-technikumban folyó honvéd kadétképzés során hazafias nevelés folyik, illetve honvédelmi ismereteket is tanulnak a diákok. Amikor megszerzik az informatikai rendszerüzemeltető- és alkalmazás üzemeltető szakképzettségüket, el tudják majd dönteni, hogy a további életüket esetleg a honvédség keretein belül képzelik-e el – fejtette ki Törőcsik Dávid a kadétok leendő osztályfőnöke, aki elmondta azt is, hogy az országos beiratkozású képzésre Budapestről, Dorogról, Bácsalmásról és Soltszentimréről is érkeznek diákok a halasi jelentkezők mellett, a fiatalok mintegy kétharmada az ország távolabbi pontjairól érkezik.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter alig több mint egy hete beszélt Kiskunhalason egy katonai találkozón arról, hogy milyen a városban is elkezdődött honvéd oktatás a kadétképzés rendszerében. A honvédelmi tárca vezetője szólt arról, hogy úgy tervezték, a honvédelmi haderőfejlesztési program végére nyolc-tíz olyan középiskola legyen az országban, ahol hasonló képzés folyik. A miniszter szerint a fiatalokat már óvodás korban meg kell szólítani.

Hozzátette:

nem akarnak mindenkiből katonát nevelni, de szeretnék, ha a hazafias honvédelmi nevelés megvalósulna.

Céljuk, hogy a fiatalok ismerjék meg az országot, a történelmét, legyenek hazafiasabbak. Ezen célok megvalósítását segíti a Honvédelmi Sportszövetség, valamint a honvédelmi tábor is – mondta Benkő Tibor, aki beszámolt arról, hogy a kadétképzés legmagasabb szintjét jelentő honvéd középiskola és kollégiumból egy működik jelenleg az országban, Debrecenben. Ennek indul egy tagintézménye ősszel Nyíregyházán, jövőre pedig létrejöhet egy katonai középiskola és kollégium Hódmezővásárhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában