galériával

2021.08.27. 12:19

Átadták a felújított szeremlei bekötőutat

Közel 3 kilométer hosszan elkészült a szeremlei bekötőút felújítása, amelyet 362 millió forintos Magyar Falu Program-támogatásból építettek meg. Az ünnepélyes átadást csütörtök délután tartották.

Márton Anna

Az útavatáson jelen volt többek között Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke és a két szomszédos település polgármestere: Varga György Szeremléről, és Arató Béla Dunafalváról.

– Egy olyan útszakasz felújításának a végén vagyunk, ami eddig mostohagyerekként volt kezelve. Ma már elmondhatjuk, hogy a létrejötte komoly kapocs Szeremle és Dunafalva között. Ez a kapocs nem csak utakban jelenik meg, hanem sokkal inkább kapcsolatokban, közös munkában, és a közös életben, legyen az iskolafenntartás, vagy hivatali munka

– fogalmazott Varga György polgármester.

Arató Béla polgármester kiemelte, hogy nagy álom valósult meg a bekötőút ezen szakaszának elkészültével. Évekkel ezelőtt az első találkozásuknál már arra kérte szeremlei kollégáját, hogy legyen partner ennek az elképzelésnek a megvalósításában.

– Dunafalva lakossága ezen az úton ér el Bajára, Szeremlére, tehát az út tényleg összeköt embereket, településeket, megkönnyítve a napi közlekedést, ami nemcsak nekem, hanem a dunafalvi lakosoknak is nagyon nagy öröm. Köszönöm mindenkinek, aki ebben segített, államtitkár úrnak, a Bács-Kiskun megyei közútnak, valamint a Soltút Kft. képviselőinek, akik ezt létre hozták ilyen minőségben – mondta Arató Béla.

A teljes körű felújítás során a kivitelező két aszfaltréteggel erősítette meg a burkolatot. A burkolat mellett mindkét oldalon teljes hosszában földpadkát alakítottak ki.

A szakemberek 3019 tonna meleg aszfaltot építettek be ezen az útszakaszon, továbbá felújították a vízelvezető rendszert.

– A megyében három útfelújítási sorozat zajlik. Az egyik a Magyar Falu Program, ennek keretében 2020-2021 között összesen 70 kilométer út újult meg, 11 milliárd forint értékben. A második jelentős program a Közép-Duna menti térség útfelújítása, ott 74 kilométer utat újítunk fel, 16 milliárd forint értékben. A harmadik, a legnagyobb volumenű kiemelt társadalmi program, ott megyei szinten 232 kilométert újítunk fel, összesen 45 milliárd forint értékben – részletezte Sztana Zoltán, a Magyar Közút Zrt. Bács-Kiskun megyei igazgatója.

– A kormány legfontosabb célja fejleszteni a vidéki településeket minden lehetséges eszközzel. Az elmúlt időszakban sok fejlesztést sikerült megvalósítanunk. Utakat építettünk, építünk, egészségügyi ellátást fejlesztettünk, játszóterek épülnek, temetőket hoztunk rendbe, és még lehetne sorolni a fontos ügyeinket. A mai napon pedig átadhatjuk a szeremlei bekötőútnak nevezett útszakaszt, amely összeköti a két települést. Segít abban, hogy az iskolás gyerekeket biztonságosabban lehessen szállítani. Őszintén mondom, hogy már régóta terveztem ennek a szakasznak a rendbe hozatalát és örülök, hogy a Magyar Falu Programból ez most megtörténhetett –részletezte köszöntőjében Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában