vérszívók

2021.08.09. 12:15

A napokban folytatódik a szúnyoggyérítés Baján

A Dunán néhány hete levonult árhullám határozza meg továbbra is a szúnyogártalmat. Mutatjuk, hol várható még szúnyoggyérítés.

baon.hu

Kalocsán is ritkítanak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A folyó teljes magyarországi szakaszán biológiai lárvagyérítés történt, ez számottevően csökkentette a szúnyogok utánpótlását, de több településen még mindig erős a szúnyogártalom – áll a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében. Mint írják, ezen a héten tizennégy megye 334 településén és nyolc budapesti kerületben, összesen 138 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés.

Földi kémiai módszerrel 85 ezer, míg légi úton 53 ezer hektárt kezelnek. A napokban Győrött és Mosonmagyaróváron, a Szigetköz településein, Komárom környékén, a Dunakanyar térségében, Budapest Duna menti kerületeiben, a Csepel-sziget településein, valamint Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács környékén permeteznek a szakemberek. Az esőzések következtében a korábbinál nagyobb számban vannak jelen a vérszívók Békés és Csongrád megye több településén, a Dráva mentén és a Tisza-tónál, ezért a környező településeken földi kémiai gyérítéseket hajtanak végre.

A szúnyogok tenyészőhelyeinek jelentős része magántelkeken van, ezeket a szervezett védekezés keretében kevésbé lehet elérni. A szúnyogok ház körüli élőhelyeinek megszüntetésével sokat lehet enyhíteni a szúnyogártalmon. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatót készített.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában