GALÉRIÁVAL

2021.08.31. 11:25

A falunapon adták át a községi kitüntetéseket Pálmonostorán

Tovább erősítette a helyiek összetartozását a szombati falunap Pálmonostorán. A jó hangulatú eseményen változatos programok – traktoros felvonulás, táncbemutató, koncert, közös vacsora, majd bál – várták a helyeiket és a faluból elszármazottakat. A falunap keretében adták át a községi kitün­tetéseket is.

Vajda Piroska

A községi kitüntetettek (balról jobbra): dr. Torma Andrea, Magony Józsefné, dr. Szűcs Kornél, Fazekasné dr. Hevér Gyöngyi és Cseszkó László

Fotó: Vajda Piroska

Az esős idő ellenére is sokan gyűltek össze a falunapnak otthont adó sportpályán szombaton, ahol Cseszkó László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Ünnepi beszédében a falu fejlődéséről is szólt. Elmondta, a helyi képviselő-testület mindig fontosnak tartotta a falu fejlesztését, az önkormányzati ingatlanok szépítését. Két sikeres pályázatot emelt ki, melyek által tovább fejlődhet a település. Mint mondta, a Kecskeméti Tankerületi Központ pályázata révén megújult a Gárdonyi Géza Általános Iskola régi szárnyának a tetőszerkezete. Napokon belül elindul a játszótér újjáépítése a falu központjában, illetve még idén elkezdődik a védőnői szolgálat épületének teljes felújítása is – sorolta a településvezető.

Régi hagyomány, hogy a falunap keretében adják át a községi kitüntetéseket. Idén három személy részesült elismerésben évtizedes, lelkiismeretes munkája okán.

A község legrangosabb díját, a Pálmonostora díszpolgára címet dr. Szűcs Kornél háziorvos Cseszkó László polgármestertől és dr. Torma Andrea aljegyzőtől vehette át.

A laudációban elhangzott, hogy a falu orvosa 20 éven keresztül versenyszerűen sportolt, négy alkalommal nyert magyar bajnokságot birkózásban. Európa-bajnokságon pedig 4. helyet ért el. 1981-ben a főiskolai világbajnokságon a 6. helyet szerezte meg. Több éven keresztül válogatottkeret-tag volt. A sportolás mellett szerzett diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Pályája során több szakvizsgát tett, dolgozott mentőtisztként, és jelenleg is gyógyítja a betegeket kórházban és háziorvosként egyaránt. Pálmonostorán 1995. február elsejétől látja el a háziorvosi teendőket. Ugyanakkor aktívan részt vesz a falusi élet mindennapjaiban, 1998-tól 2019-ig aktív részese volt a helyi képviselő-testület munkájának is. Az öt önkormányzati ciklus alatt képviselőként, bizottsági elnökként, illetve alpolgármesterként is segítette a község fejlődését. Önkormányzati munkáját az együttműködés, a józan, lényegre törő határozottság és a céltudatosság jellemezte.

A képen (balról jobbra) dr. Torma Andrea, Magony Józsefné, dr. Szűcs Kornél, Fazekasné dr. Hevér Gyöngyi és Cseszkó László
Fotó: Vajda Piroska

A község egészségügyi ellátáséért szakmai kitüntető díjat Fazekasné dr. Hevér Gyöngyi gyógyszerész kapta. A díjátadó ünnepségen elhangzott, hogy Kiskunfél­egyházán, a Batthyány utcai gyógyszertárban kezdte pályáját, majd az annak jogutódjaként újonnan megnyílt Körpatikában szerzett szakmai tapasztalatot. A Bács-Kiskun Megyei Gyógyszertári Központ 1994. augusztus elsejével nevezte ki a pálmonostorai gyógyszertár vezetőjének. Lelkesen vállalta a feladatot és – nyugdíjba vonulásukig két asszisztensével, Tajti Ferencné Erzsikével és Kovács Istvánné Marikával – szolgálták előbb csak Pálmonostora, 2008-tól pedig már Petőfiszállás lakosságát is. Szakmai munkáját a Magyar Gyógyszerészi Kamara 2012-ben Tantus Amor Operis Pharmaciae (A Gyógyszerészi Pálya Szeretetéért) emlékérem adományozásával ismerte el.

A község ifjúságának neveléséért szakmai kitüntető díjat Magony Józsefné Gizike néni vehette át. Róla elhangzott, hogy 1958 óta él és tanít Pálmonostorán. Férjével, Magony Józseffel együtt a Központi Iskolában kezdett tanítóként dolgozni. Jó kapcsolatot alakított ki tanítványaival, azok szüleivel, illetve kollégáival és a község vezetőivel. Kiemelkedő szakmai munkájával elősegítette az iskolában folyó nevelő-oktató munkát mint munkaközösség-vezető, a későbbiekben pedig mint igazgatóhelyettes. A tanítást, mely számára nem munka, nem teher, hanem hivatás, máig is tevékenyen végzi. Számtalan kisdiáknak segít a felzárkózásban, ha elakad egy-egy tananyagrészben. Folyamatos szükségét érzi ma is az önművelésnek. Vallja, hogy ezáltal nemcsak szellemileg leszünk erősebbek, hanem igényesebbé, következetesebbé válunk önmagunkkal és másokkal szemben is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában