kecskemét / galériával

2021.08.30. 20:09

235 nehéz sorsú gyermek kap tanszert a gyűjtésnek köszönhetően

Tavaly olyan nagy sikere volt a Varázstáska akciónak Kecskeméten, hogy idén újra megszervezték. Rengeteg iskolatáska, füzet és ceruza gyűlt össze a rászoruló családok gyermekei részére.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Ahogyan tavaly, idén is megszervezte az önkormányzat a Varázstáska akciót a rászoruló családokban élő, nehéz sorsú gyermekek iskolakezdésének megkönnyítésére. A nemes kezdeményezés ezen a nyáron is sokakat megmozgatott, sok önkormányzati cég és rengeteg magánszemély is adakozott.

Az adományok leadására július 26-a és augusztus 25-e között hat gyűjtőponton volt lehetőség a városban. Az Alföld Áruház, az Auchan Áruház, a Firka papír-írószer, a Malom Központ és a Tesco Áruházak biztosították a helyszíneket. Az egy hónapos akcióban a Kecskeméti Sportiskola önkéntesei segítették az adományok összegyűjtését, a tanszercsomagok összeállítását.

Idén is nagyjából 4,5 millió forint értékben gyűlt össze adomány. A tavalyinál is több, összesen 235 hátrányos helyzetű – nagyrészt általános iskolás – gyermeknek biztosítják ezáltal a tanév elkezdéséhez szükséges teljes tanszercsomagot. A csomagokból kimaradt tanszereket a Hunyadi János általános iskola, Damjanich János általános iskola és a Biztos Kezdet Gyermekház kapja meg.

A komplett csomagokon és a lakosság által a gyűjtődobozokban elhelyezett tanszereken kívül 725 ezer forintnyi pénzadomány is összegyűlt.

Ezt a még hiányos csomagok kiegészítésére használták fel. Több cég és magánszemély vállalta egy vagy több gyermek komplett iskolakezdési csomagjának biztosítását.

A tanszerek átadásának nyitányán, az Ifjúsági Otthon tükörtermében jelen volt a város két alpolgármestere is, dr. Szeberényi Gyula Tamás és Engert Jakabné alpolgármester is. Dr. Szeberényi Gyula Tamás elmondta, a tavalyi akciót alapvetően a Covid miatt munkahelyüket elvesztő szülők és családjuk megsegítésére szervezték, és olyan jól sikerült, olyan lelkesek voltak a cégek és a magánszemélyek is, hogy a folytatás mellett döntöttek.

Az alpolgármester ugyan szurkálódásnak nevezte a „mi szükség egy ilyen akcióra egy ilyen tehetős városban, a Mercedes városában” típusú kérdéseket, de elismerte: a felvetés ugyanakkor jogos is. Meg is válaszolta.

– A hajléktalanság és az erőszakos kéregetés általában a jómódú városokban jelenik meg. Ahol növekszik a jövedelem, ott növekednek a jövedelmi különbségek is

– mondta az alpolgármester, hozzátéve: egyesek saját okok miatt, sokan viszont önhibájukon kívül nem tudnak részt venni a gazdasági fellendülés okozta lehetőségekben. Az önkormányzat viszont nem szeretné, ha ezek a családok, különösen a gyerekek hátrányba kerülnének.

– Az a célunk, hogy esélyegyenlőséget teremtsünk minden területen, és a legfontosabb terület ebből a szempontból az oktatás, hiszen itt alapozzák meg a jövőjüket. Ezért kell egy ilyen akciót olyan városban is megszervezni, ahol egyre több a munkahely, és egyre többen tudnak gyarapodni, mert leszakadó rétegek mindenhol lesznek – fogalmazott dr. Szeberényi Gyula Tamás, aki köszönetet mondott minden adományozónak a felajánlott tanszerért vagy pénzbeli támogatásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában