Solt

2021.07.05. 17:29

Visszatették a sas fiókát, akit a vihar vert ki a fészekből

Kutyával is keresték azt a parlagi sas fiókát, amiket fészkestül vert le a fáról a vihar Solton.

Bajáki Zsanett

Forrás: KNP

–Solton az idei évben egy új parlagi sas fészek épült. A fészkelést folyamatosan figyelemmel kísértük, a drónos felvételek alapján láttuk, hogy egy fióka nevelkedik a fészekben – olvasható Sápi Tamás, természetvédelmi őr beszámolója a Kiskunsági Nemzeti Park facebook oldalán. – Az egyik nap azonban Farkas Tibor, a Solti Vécsey Vadásztársaság hivatásos vadásza hívott, hogy június utolsó hétvégéjén a vihar a fészket leverte a fáról. Kereste a fiókát, de nem találta, a szülőmadarak viszont a közelben mozogtak.

Másnap én is kerestem a fiókát, de én sem találtam a sűrű növényzetben, így kollégám Kis Viktor és Samu, a méreg- és tetemkereső kutya segítségét kértem. Viktorék péntek reggel jöttek keresni a fiókát, de nem sok reményt fűztünk ahhoz, hogy élve kerül meg. Szerencsére nem így lett, Samu rövid időn belül megtalálta a sértetlen parlagi sas fiókát a gabonatábla szélén.

Fotó: KNP

A leesett fészek fára való visszahelyezésében Sárkány József természetvédelmi őr sietett a segítségünkre, a gyűrűzésre pedig épp odaért Farkas Tibor és családja is. A fiókát Viktor felvitte a régi-új otthonába, így nagyobb biztonságban tudják a szülők felnevelni az egy szem utódjukat. A sikertörténethez az is hozzájárult, hogy a helyi vadásztársaság mindent megtesz, hogy a lehető legalacsonyabban tartsa a rókaállományt. Ez rendszerint az apróvadak és a védett, földön fészkelő madarak szempontjából fontos, de most a parlagi sasok is köszönetet mondhatnak ezért.

Samu, az Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutyája a PannonEagle LIFE program jóvoltából 2017-óta áll a Természetvédelmi Őrszolgálat kötelékében, hogy felderítse mérgezés vagy egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett fajok tetemeit és a mérgezett csalétkeket.

Fotó: KNP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában