természet

2021.07.21. 09:02

Online térképet készítettek a védett fákról Kiskunhalason

A természet tiszteletét népszerűsíti a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület térképe.

Mester-Horváth Nikolett

Greguss Viktor elmondta, a Fejérföld utcai Kocsányos tölgy az egyik legrégebbi fa a városban

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Összesen közel negyven védett fát, facsoportot és fasort rögzített egy bárki számára elérhető online térképes adatbázisban a kiskunhalasi Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület. A koor­dinátapontok és az egyesület honlapján elérhető képgaléria segítségével könnyedén azonosíthatók a város természeti értékei.

– A fajta ritkasága, kora vagy hely- és kultúrtörténeti sajátossága miatt nyilváníthatnak védetté fákat, facsoportokat, fasorokat. Főkertészként önszorgalomból döntöttem úgy, hogy a várost körbejárva megpróbálom frissíteni Halas védett fáinak listáját, amik között található például juharlevelű platán, kocsányos tölgy, közönséges vadgesztenye és török mogyoró is – mondta Greguss Viktor városi főkertész, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület egyik alapítója.

Greguss Viktor elmondta, a Fejérföld utcai Kocsányos tölgy az egyik legrégebbi fa a városban
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Végül az összegyűjtött adatokat az egyesület programjaként, Fodor Imre egyesületi tag segítségével, egy online térkép formájában tették nyilvánossá. Továbbá külön menüpontot is létrehoztak a védettségre javasolt egyedeknek, ahol még szavazni is lehet egy adott fára. Környezetvédőkként törekszenek arra, hogy az ökoturisztikai értékeket is bemutassák a lakosságnak, ennek lényeges elemei a védett fák.

Greguss Viktor megmutatta, hogyan használható az online térkép
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

– Fontosnak tartjuk, hogy saját eszközeinkkel népszerűsítsük a természet tiszteletét, és felhívjuk a figyelmet arra, a zöldterületek nélkülözhetetlenek az ember számára – részletezte törekvéseiket Greguss Viktor.

Kiemelte továbbá, hogy tudják, a mostani hatalmas viharok miatt sokakban inkább félelmet keltenek a nagy fák, ősszel pedig a lehulló falevelek jelentenek problémát a lakosságnak, de a fák bolygónkat védelmezik.

– Oxigént termelnek és szén-dioxidot kötnek meg, ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak a levegő tisztításához. Ráadásul a lombkoronájuk elzárja a napsugarakat, így lehűti az adott területet. Sok állatnak nyújtanak a fák lakóhelyet és táplálékot, emellett por- és zajfogó hatásuk van, és a lélektani hatásuk is nagy, hisz sokkal jobb érzés zöld utcákban sétálni, mint egy kopár és forró városrészen – hangsúlyozta Greguss Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában