változás

2021.07.21. 07:42

Két közkutat megszüntetnek Kecskeméten

A Bem utca és a Fecske utca kereszteződésénél, illetve a Szent Miklós utcában sem lesz közkifolyó.

Hraskó István

A Szent Miklós utcában sem lesz közkút a jövőben

Fotó: Hraskó István

Bár a városüzemeltetési bizottság nem javasolta, a közgyűlés megszavazta, hogy megszüntetnek két közkutat (hivatalosan közkifolyót) Kecskeméten.

A Bácsvíz kezdeményezte, hogy ne legyen a jövőben közkút a Bem utca és a Fecske utca kereszteződésénél, ugyanis parkolósávban helyezkedik el, így a szolgáltató szerint nehezen megközelíthető. A Szent Miklós utcából pedig egy lakó jelezte az önkormányzatnak, hogy a 31. szám előtti közkutat egyesek nem rendeltetésszerűen használják, és ez zavarja. A testületi ülésre készült előterjesztés ezt a kifolyót is megszüntetésre javasolta.

A városüzemeltetési bizottság viszont ellenkező véleményen volt, elnöke, Király József (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) kérte, hogy az előterjesztést ne fogadja el a közgyűlés. Szerinte rengeteg közkutat számoltak fel az elmúlt években Kecskeméten, pedig bármennyire is furcsa lehet sokaknak, egyes városrészekhez hozzátartoznak ezek a kutak, és szükség is van rájuk, használják az ott lakók, és nemcsak kocsimosásra.

– Nemrég a körzetemben, az Erzsébet körúton jártam, és láttam, hogy az egyik kútról kis cső vezet az egyik udvarba. Kíváncsiságból belestem, hogy ugyan mire használják, hát épp a gumimedencét töltötték fel – mondta dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester (Fidesz–KDNP), aki szerint az ilyen jelenségek sokakat irritálnak. Úgy vélte, a közkifolyók a régi világ szükséges elemei voltak, amikor még nem volt teljes a csatornázottság, de mára funkciójukat vesztették. Két indok miatt szokták őket megszüntetni: vagy mert egyáltalán nem használják őket, vagy mert indokolatlanul sok víz fogy belőlük.

A törvény szerint egyébként a közegészségügyi követelmények teljesítéséhez szükséges vízellátás akkor biztosított, ha az ivóvíz legalább fejenként napi 20 liter mennyiségben, a lakóhelytől legfeljebb 150 méterre elérhető. Az említett két helyszínen ez a feltétel teljesül, ráadásul minden háznál be van kötve az ivóvíz, és senkinél nem korlátozzák a fogyasztást. Kecskeméten, a Bácsvíz adatai szerint, eddig 142 közkút volt.

A városvezető frakció 12 igen szavazatával, az ellenzék 7 nem voksa ellenében végül eldőlt a kérdés, megszüntetik a két kifolyót.

A Szent Miklós utcában sem lesz közkút a jövőben
Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában