galériával

2021.07.29. 17:30

Huszonegy nevezőből választották ki Kecskemét Város Borát

Idén 21 mintát kóstolt végig a szakmai és laikus zsűri a Szőlészeti és Borászati Intézet katonatelepi kutatóállomásán, a Kecskemét Város Bora versenyen.

Hraskó István

20210729_Kecskemét Város Bora_Katonatelep, Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet_Részt vett Gaál József és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester_Kecskemét_HI_PN

Ahogy tavaly, idén sem rendeztek klasszikus térségi borversenyt Kecskeméten. Korábban az itt kiváló és jó helyezést elért borokat lehetett nevezni a Kecskemét Város Bora megmérettetésre. A járvány miatt 2020-ban és most is az előző évek győzteseit hívták meg a versenyre, és ezúttal öt termelő pincészet jelentkezett, összesen huszonegy mintával. Túlnyomó többségük (tizennyolc) a szokásoknak és hagyományoknak megfelelően fehér bor volt, mellettük egy-egy rozét, vöröst és pezsgőt neveztek – tudtuk meg Szili Gábortól, a verseny szervezőjétől.

Ezúttal is volt egy szakértőkből, kutatókból, gyakorló borászokból álló szakmai zsűri, melyben helyet kapott Gaál József és dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és dr. Fekete Gábor, Katonatelep önkormányzati képviselője.

Mellettük pedig laikusok is kóstoltak.

A szakmai zsűri 20 pontos bírálati módszerrel értékelt, majd a végén a négy legmagasabb pontszámút összevetették, azaz újrakóstolták, és így választották ki a győztest. Hogy milyen bor lesz a Város Bora egy évig, és mely pincészetet illeti az elismerés, az majd augusztus 27-én derül ki, az Alföldi kenyér, szőlő és bor című konferencián és termékbemutatón, amikor meg is lehet majd kóstolni a győztes nedűt.

A zsűri elnöke, Kisari István szerint mindig érdekes és izgalmas verseny szokott zajlani a Város Bora címért, ő most is magas színvonalat várt.

– Egy dologra kell különösen odafigyelnünk, mégpedig arra, hogy a győztes bor jövő ilyenkor is nagyszerű állapotban legyen, és hogy ugyanazt az élményt nyújtsa, mint most

– hangsúlyozta Kisari István.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás köszöntőjében arról beszélt, hogy számára mindig ünnepi hangulata van a versenynek, és sokat tud tanulni a szakértőktől, hogy kell jól kóstolni és értékelni a mintákat.

Kiemelte, hogy az elmúlt időkben sokat javult az alföldi borok megítélése, melyhez sok kiváló helyi borász is hozzájárult magas színvonalú munkájával és termékeivel. Úgy véli, a városnak a borkultúra is egyfajta marketing-lehetőség, kitörési pont lehet, és a győztes bort a városvezetők, képviselők büszkén tudják adni-vinni a vendégeknek. Egyúttal reméli, hogy a termelőknek is rangot jelent, ha meghívják őket a versenyre és pláne ha megnyerik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában