bács- kiskun / videóval

2021.06.24. 21:32

Százhúsz éve nem volt ilyen meleg júniusban

A hőség veszélye miatt csütörtökre nyolc megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Országos és fővárosi melegrekordok is megdőltek; ehhez fogható hőség négy éve nem volt, sőt az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseinek kezdete, 1901 óta nem volt ilyen magas hőmérséklet júniusban, mint csütörtökön – derül ki az MTI közleményéből.

Országos átlagban 37 fok körülire melegedett fel a levegő, vagyis az ilyenkor szokásosnál körülbelül 10 fokkal volt melegebb. A fővárosban csaknem 3 fokkal megdőlt a napi melegrekord. Mostanáig Budapesten 2002-ben volt a legmelegebb június 24., akkor 35,2 fokot mértek Újpesten. Most, szintén Újpesten 38,1 fokot mértek, így ez az új fővárosi rekord.

Az országos csúcs ezen a napon 38,4 fok volt, amelyet 2002-ben Békéscsabán rögzítettek. Most

Fülöpházán 40 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezzel a júniusban mért legmagasabb hőmérséklet rekordja is megdőlt, amely mostanáig az 1935-ben Szerepen (Hajdú-Bihar megyében) regisztrált 39,9 fok volt.

Mivel még marad a kánikula, Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót. Várhatóan pénteken napközben érkezik északnyugat felől egy hidegfront, amely szombatra hoz országos enyhülést.

Csütörtökön a délutáni órákban Bács-Kiskun megyében 37 és 39 fok közötti hőmérsékletet mértek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat oldaláról.

Fotó: met.hu

A kecskeméti repülőbázison csütörtökön délután 36 fokot mértek.

Fotó: met.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-oldalán tette közzé, hogy dél környékén a 38 fokot is megközelítette a hőmérséklet Kelebián.

Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtök 0:00 órától tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

  • Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra!
  • Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását!
  • Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban! Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot!
  • Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben!
  • Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát!
  • Borítóképünk illusztráció.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában