galériával

2021.06.06. 10:24

Felavatták a különleges turulszobrot Csátalján

Megemlékezésre gyűltek össze június 4-én a helyiek és a környékbeli települések lakói a csátaljai parkban. A Trianoni békediktátum 101. évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából köszöntőt mondott Kovács Antal polgármester és Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője. A Csátaljai Általános Iskola diákjai, a Csátaljai Székely Népdalkör és Vesztergán Miklós tárogató ünnepi műsort mutattak be. Ezt követően leleplezték és felszentelték a turulszobrot.

Márton Anna

Dr. Bábel Balázs érsek felhívta a figyelmet arra, hogy ez a nap ne a bánkódásé legyen, inkább a nemzeti összetartozást erősítse.

– Ezt a megemlékezést a bánkódáson helyett szeretnénk inkább nemzeti összetartozássá formálni, amely mára már ünneppé vált. A nemzeti összetartozás lelki dolog és annak sok szála van. Minden bizonnyal benne van a keresztény múltunk is, ami ezer évre nyúlik vissza, de az összetartozás-tudat arra is jó, hogy egymást átsegítsük a nehézségeken. Legyen az pandémia, vagy bármi más, közös erővel győzni tudjunk – mondta hírportálunknak Dr. Bábel Balázs érsek, aki a mise celebrálását követően felszentelte a turulszobrot a Trianoni megemlékezésen.

– Európaszerte bőven akadtak jelöltek az elmúlt időszakban, akik elirigyeltek Magyarországtól valamit. Voltak nemzetek, akik természeti kincseinkre tartottak igényt, mások az épített örökségünkre vetettek szemet, és akadtak olyanok is, akik magát a népet szerették volna szolgasorba taszítani. Van azonban valami, amiről a hódítani vágyók elfelejtkeznek; a magyarok büszkesége. Mi magyarok büszkék vagyunk a múltunkra, kitartunk a szabadságunk mellett, és soha nem tűrjük, hogy idegenek parancsoljanak nekünk. Azért vagyunk ma itt, hogy felidézzük múltunkat, gondolkodjunk a sorsunk felett, és levonjuk a megfelelő következtetéseket. Azért jöttünk, hogy emlékezzünk a nemzeti összetartozásunkra – fogalmazott köszöntőjében Zsigó Róbert államtitkár, családokért felelős tárca nélküli miniszterhelyettes.

Zsigó Róbert hozzátette: túléltük az évszázadnyi gyötrelmet, fájdalmat, amelyhez hatalmas tetterőre és céltudatosságra, és egymás mellett élni akarásra volt szükség. Ez a kitartás a Trianon óta eltelt emberöltő egyik legfontosabb tanulsága. Magyarország nem csak túlélt, hanem fejét felemelve, méltóságát visszanyerve, újra erőssé is vált és Európa egyik meghatározó nemzetévé nőttük ki magunkat. Ahogy Apponyi Albert a párizsi békekonferencia magyar delegációjának vezetője mondta: ”Két szárnya van a magyar nemzetnek, mellyel a magasba emelkedik: az egyik igenis a szabadság kultusza, de a másik a nemzeti öntudat és a nemzeti érzések felébredése.”

Az eseményen Kovács Antal polgármester bejelentette, hogy újabb erdélyi testvértelepüléssel, Kerelőszentpállal kötöttek szerződést. Az ünnepi műsort követően leleplezték a különleges turulszobrot, mely ezúttal nem kardot, hanem a nemzeti egységünk jelképét a Szent magyar koronát tartja a karmai között.

– A szobrászművész Zöldkerti Ottó elképzelése volt ez a fajta modellezés és azt hiszem, hogy méltóbb a turulszoborhoz, hogy az egységet jelképezze, ne a harcot. Meg kell békülnünk Trianon átkával, nem kell ellenségeskednünk, mert csak akkor lehet egységes és fejlődő a Kárpát-medence, ha megértjük a szomszéd népek gondját is – fogalmazott Kovács Antal polgármester.

Nemes anyagokból

A turulszobor állami támogatásból jött létre. Nemes anyagból, kanadai márványból készítette Zöldkerti Ottó szobrászművész, aki közel egy éven át dolgozott alkotásán. A Magyar Kormány 10 millió forinttal támogatta a különleges emlékmű létrejöttét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában