galériával

2021.06.04. 06:55

Ágazati Képzőközpontot hoznak létre Kecskeméten

Ágazati Képzőközpont létesül Kecskeméten, mely naprakészen tud majd reagálni a szakképzésben bekövetkező változásokra. A projekt nyitórendezvényét csütörtök tartották meg a Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikumában.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A hazai gazdaság versenyképességének alapvető feltétele, hogy a vállalkozásoknál versenyképes, a gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerő álljon rendelkezésre. Ehhez kíván hozzájárulni a projekt a szakképzési rendszer fejlesztésével, a Kecskeméti Szakképzési Centrum aktív vállalati kapcsolatainak erősítésével és a vállalkozások szerepvállalásának növelésével a szakmai gyakorlati képzésben.

A projekt keretében a Kecskeméti Szakképzési Centrum meglévő tanműhelyeire, infrastruktúrájára és eszközeire alapozva, vállalati együttműködések keretében hozzák létre a Kecskeméti Ágazati Képzőközpontot.

Európai Uniós és hazai forrásból 263 millió forintot nyert vissza nem térítendő támogatásként az Ágazati Képzőközpont létrehozására a szakképzési centrum. Ebből 120 millió forintot költenek új eszközök, berendezések vásárlására, a többit pedig szakképzésben résztvevő tanárok, oktatók, és a társvállalkozások munkatársainak képzésére fordítják, hogy infrastrukturálisan és szakmailag is felkészültek legyenek az új szakképzési struktúrára.

Fotó: Bús Csaba

Az ünnepélyes nyitórendezvényen Leviczky Cirill, a Szakképzési Centrum kancellárja mondott köszöntőt, majd Ignácz Bence főigazgató szólt. Hangsúlyozta: a szakképzésben és a felnőttképzésben is új mérföldkő lesz a képzőközpont létrehozása.

A fejlesztések a gépészet, az elektronika és elektrotechnika, valamint a kereskedelem ágazatokban valósulnak meg.

Végül Bálint István menedzser részletesen bemutatta a projektet. Kifejtette, míg a XX. században egy embernek egy szakmája és sok esetben egyetlen munkahelye volt, most napjainkban egy embernek 4-5 szakmája, és 8-10 munkahelye van élete során. Az új képzőközpont létrehozásának éppen ezért egyik sarkalatos pontja, hogy az oktatók maguk is naprakészen képzettek legyenek, ismerjék az általuk tanított legújabb technológiákat, mind az iskolákban, mind a gyakorlati helyeken. Céges partnereik egy része már megvan, de továbbiakat keresnek, akik nyitottak az új rendszerre való átállásra. A partnerek közül kiemelte a kamarát. A tanulóknak segítenek gyakorlati helyek felkutatásában is.

A Kecskeméti Ágazati Képzőközpontot alapító szervezetek: Kecskeméti Szakképzési Centrum, KÉSZ Ipari Gyártó Kft., PROVIM Kft., UNIVER-COOP Zrt. A projekt a tervek szerint 2022. október végéig valósul meg teljesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában