Kecskemét

2021.05.05. 11:30

Sok szülő több hétre fizette be gyermekét nyári táborba

A nyári táborok nagyon népszerűek a családok körében. A gyerekek várják, hogy új közösségben új dolgokat fedezzenek fel. A szülőknek pedig nagy könnyebbség, hogy míg dolgoznak, biztonságos környezetben és tartalmasan töltik napjaikat gyermekeik. Kecskeméten a legnagyobb kínálatot a Hírös Agóra nyújtja.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Shutterstock

– A járványhelyzet mennyiben befolyásolta a táborok szervezésének előkészületeit? – érdeklődtünk Habuda Ibolyától, a Hírös Agóra közművelődési vezetőhelyettesétől.

– Normál élethelyzetben már januártól elérhetőek, lefoglalhatóak a nyári táboraink a szülők számára. A tavalyi évhez hasonlóan a járvány miatt idén ez eltolódott, ezúttal áprilisra. A múlt héten kezdtük el az értékesítést. Újdonság, hogy online is foglalhatók és befizethetők a díjak, mely sokak számára vonzó lehetőség.

– Mekkora az érdeklődés?

– Meglepően nagy, már az első napokban sokan éltek a lehetőséggel. Néhány turnusunk már be is telt. Eddig 400 hely kelt el.

– Hány gyermekre számítanak?

– A korábbi években átlagosan 1500-1600 gyermek táborozott nálunk. Ez tavaly – a járvány és a bizonytalanság miatt – csak 1200 volt. Idén újra mintegy 1500-zal tervezünk. A nagy fokú érdeklődés arra mutat, hogy meglesz.

Habuda Ibolya, a Hírös Agóra közművelődési vezetőhelyettese Fotó: Bús Csaba

– Milyen táborokat szerveznek?

– Az elmúlt hónapokban azon dolgoztunk, hogy bőséges és változatos programot állítsunk össze a táborozni vágyó gyerekek számára. A Hírös Agóra öt helyszínén 100 turnusban kínálunk táborokat, különböző témákban, mint néptánc, ismeretterjesztő, sport, kézműves, művészeti, tánc, zene, játék vagy ovis. A nép­szerűb­bek több héten át elérhetőek.

– Melyeket emelné ki, melyek a visszatérő kedvencek?

– Többet is említhetnénk. Az ovis táborok a kicsik körében népszerűek. A nagyobbak között a kézművestáborok hódítanak, de ide sorolhatnám még a sakkot, a modern táncot, az ökotábort, a Propellert, a kutyásat, a Star Wars-ost, a filmest vagy a rosszalkodók táborát is.

– Vannak újdonságok?

– Természetesen. A programozás iránt érdeklődőket szólítja meg a Minecraft-­LOL tábor, ebből négy turnust is hirdettünk. Az első héten ebből másfél már be is telt. Szintén újdonság a mentősök életét bemutató, Mentés másként elnevezésű tábor, mely a mai élethelyzetben sok fiatal érdeklődését felkelti. Ennél is a két turnusból egy már az első héten betelt. Még egy újdonságunk a Tőserdő lelke, amikor is a résztvevők a közeli természeti tájjal ismerkedhetnek meg a helyszínen. Erre a környékbelieket is várjuk.

– A táborokat hol tartják meg?

– A Hírös Agóra öt intézményében: az ifjúsági otthonban lesz a 100-ból 82, a többi a Hírös Agóra kulturális központban, a Kék Elefánt közösségi térben, az Eleven közösségi térben, valamint a hetényegyházi közösségi térben.

– A parádi táborukat is megnyitják?

– Igen, de oda tematikus – drámapedagógiai, zenei, képzőművészeti – csoportok mennek. Több turnus már betelt. Oda jellemzően a nagyobb gyerekek, fiatal felnőttek mennek táborozni.

– Emelkedtek az árak?

– Összességében nem, maximum néhány száz forinttal, a belépőjegyek vagy alapanyagok árának emelkedése miatt. A legolcsóbb 17.500 forint egy hétre, a legdrágább 38 ezer, de ez tartalmazza az ebéd árát is. Jellemzően 22-23 ezer forint a táborok egy heti ára. A gyereknapi kedvezményünk idén is érvényes.

– Hogyan látja, jut pénzük a családoknak táborokra?

– Úgy tapasztaljuk az eddigi jelentkezések alapján, sokan ki tudják kalkulálni a családi költségvetésből. Az már más kérdés, hogy egyre vagy többre is jut belőle. Megoszlik, akadnak, ahol a gyerekeket akár 3-4 hét táborra is befizetik, de a kettőt is többen megengedhetik.

– A járvány miatt milyen biztonsági intézkedéseket eszközölnek?

– Az egészségügyi előírásokat maximálisan betartatjuk. Örömmel számolhatok be arról, hogy intézményünk kapott adományként három légfertőtlenítőt, melyből kettő állandó jelleggel itt lesz a táborhelyeken, így a szülők még nagyobb biztonságban tudhatják majd gyermekeiket. Szülői értekezletet sem tartunk személyesen, tavalyhoz hasonlóan e-mailben adunk részletes tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában