galériával

2021.05.03. 11:38

Rendkívüli intézkedések mellett, de rendben zajlik az érettségi Bács-Kiskun megyében

Hétfő reggel – a járványügyi szabályok betartásával – országszerte, így Bács-Kiskun megyében is megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

Munkatársainktól

Fotó:

A 2021-es érettségi időszak a hétfői magyar írásbeli érettségivel indult el. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelvből 71 121 fő középszinten, míg 2380 fő emelt szinten tesz vizsgát.

A vizsgaidőszakban összesen 72 303 végzős középiskolás érettségizik, rajtuk kívül 39 447-en tesznek majd legalább egy tárgyból érettségit. A jelentkezők várhatóan közel 400 000 vizsgát teljesítenek: 121 tárgyból 67 446-ot emelt szinten, 183 tárgyból 332 216-ot pedig középszinten – írja a sulilife.hu.

Az első hét menetrendje:

Magyar nyelv és irodalom, magyar mint idegen nyelv: 2021. 05. 03. hétfő 9:00

Matematika: 2021. 05. 04. kedd 9:00

Történelem: 2021. 05. 05. szerda 9:00

Angol nyelv: 2021. 05. 06. csütörtök 9:00

Német nyelv: 2021. 05. 07. péntek 9:00

A magyar vizsgákat kedden tehát a matematika írásbelik követik. A sulilife.hu percről percre tudósít az eseményekről!

A legfontosabb információk az idei magyar érettségivel kapcsolatban:

Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával –, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak –, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott – közölte korábban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Mint megtudtuk, a dolgozatok idén is karanténba kerülnek, a csomagokat felbontás előtt 24 órára el kell zárni, illetve a beszedés után is félreteszik a lapokat egy napra. Az iskoláknak most is lesz lehetőségük arra, hogy a dolgozatokat online küldjék el a javítóknak, így a tanároknak nem kell bemenniük az iskolába.

A halasi katolikus gimnáziumban rendben zajlik az érettségi vizsga

– Mivel tavaly már levezényeltük a mostani forgatókönyv szerint az érettségit, gördülékenyen zajlik a vizsga a központilag kiadott egészségügyi és egyéb biztonsági előírások figyelembevételével – mondta el érdeklődésünkre Szabó Julianna, a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum igazgatóhelyettese.

Szabó Julianna elmondta továbbá, hogy hétfő reggel minden érkező diák és tanár lázát megmérték az épületbe való beléptetéskor, és kötelező volt a kézfertőtlenítés is. Az épületbe három külön bejáraton keresztül léphettek be a diákok, nem volt gyülekezőhely, az érettségizők egyenesen a vizsgaterembe mehettek tovább, ahol egymástól kellő távolságra jelölték ki a helyüket. A dolgozatírás közben a felügyelőtanároknak kötelező az arcmaszk és a gumikesztyű használata, míg a diákoknak csak a vizsgaterembe való belépésig volt kötelező, utána csak ajánlott. A megírt dolgozatokat egészségügyi biztonsági okokból itt is elzárják 24 órára, a javító tanár csak a 24 óra letelte után veheti majd át.

Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy a tanév közel hetven százaléka digitális oktatási rendben zajlott. Részletes tájékoztatót kaptak az iskolától a tanárok és a diákok egyaránt, így volt bőven mindenkinek ideje megfelelően felkészülni a speciális körülményekre.

A kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc katolikus Gimnázium és Technikumban összesen 160 diák kezdte meg érettségi vizsgáit. 118 fő tesz közülük normál érettségi vizsgát öt tantárgyból, kiegészítő-, illetve ismétlő- és szintemelő érettségi vizsgát pedig 25 diák tesz. Előrehozott érettségit informatikából és idegennyelvből 17 tizenegyedik osztályos diák tesz.

Hétfőn semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta az érettségi vizsga menetét – közölte az iskola igazgatóhelyettese.

Míg a tavalyi évben 91,4 ezren felvételiztek – ami 20 ezer fős visszaesést jelentett a 2019-es évhez képest –, az idei évben 112 ezren nyújtották be jelentkezésüket felsőoktatási képzésre. Emögött az állhat, hogy a tavalyi évben csak azok érettségizhettek, akiknek a továbbtanuláshoz feltétlen szükséges volt vizsgát tenniük. Idén azonban ismét körülbelül 20 ezer fővel nőtt a felvételizők száma, ezzel visszatérve a 2019-es jelentkezőszámhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában