galériával

2021.05.29. 16:01

Kerékpárutat és buszmegállót avattak Ballószögön

Ünnepélyes keretek között adták át szombaton az új központi buszmegállót, illetve a Kadafalváig kiépített két sávos kerékpárutat Ballószögön. Az úgynevezett hivatásforgalmi fejlesztést a megyei Település-, és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatásból, valamint saját erőből finanszírozta a település önkormányzata.

Gulyás Sándor

Kerékpárút átadás Ballószög Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/05/29

Fotó: Mediaworks

A kerékpárút megtervezése 2015-ben kezdődött el Ballószögön. A munkaterület előkészítése megtörtént, a megvalósításra a TOP-os pályázat elnyerését követően nyílt lehetőség.

– A kerékpárosbarát fejlesztés keretében valósult meg a településközpont és a lakott településrész közötti kerékpárforgalmi útvonal kialakítása Ballószög és Kadafalva között. A projekt részeként épül meg a központi fedett buszmegálló és kerékpártároló, illetve a Nyúl vendéglő előtti buszöböl. A beruházásra 123 millió forintot nyertünk a megyei Település-, és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán, valamint 18 millió forint többlet támogatást kaptunk. Az önkormányzat a projekt előkészítéséhez közel 23 millió forinttal járult hozzá – mondta el hírportálunk érdeklődésére Somogyi Lajos polgármester.

Az ezerhatszáz méter hosszú kerékpárút Ballószög új része és Kadafalva között épült meg. Legfontosabb szakasza a Karácsonyi Óvoda és település belterülete közötti rész, ami biztonságosabbá teszi az intézmény megközelítését.

– A kerékpárút eredeti funkciója mellett, közösségi térként is szolgál. Elmondható, hogy valamelyik szakaszán szinte minden percben van valamilyen mozgás. Nagyon sokan sétaútvonalként, mások sportolásra használják. A kerékpárút különlegessége, hogy útburkolati jeleit fluoreszkáló festékkel láttuk el, ami sötétedés után jelent könnyebbséget az itt közlekedők számára. A központi buszmegállónál az utazóközönség számára egy tizennégy férőhelyes fedett kerékpártárolót alakítottunk ki. Terveink között szerepel új buszöblök építése, ami lehetővé teszi, hogy a jármű teljes mértékben le tudjon húzódni a forgalmi sávból – tette hozzá a polgármester.

A ballószögi önkormányzat elképzelései között szerepel, hogy a következő fejlesztési ciklusban a Határ útig két új fedett váróval és kerékpártárolóval ellátott buszöblök, illetve gyalogátkelőhelyek és forgalomlassító műtárgyak épüljenek.

– Az elkövetkező hét évben, a TOP Pluszban komoly lehetőségek kínálkoznak megyénk 119 települése számára. A korábbi gyakorlatnak megfelelően nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy mindegyikőjüknek jusson a rendelkezésre álló forrásból. Kiemelt cél a közösségi élet és az infrastruktúra összekapcsolása, erősítve ezzel is a települések vonzerejét – emelte ki beszédében Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

Az ünnepes szalagátvágást követően került sor az új kerékpárút bejárására, Somogyi Lajos polgármester, Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere vezetésével.

Parkosítottak Ballószögön

A település vezetése nagy hangsúlyt fektetett az új központi buszváró és a kerékpárút környezetére. Fákat, díszcserjéket ültettek, virágágyásokat alakítottak ki, a költségeket saját erőből és felajánlásokból fedezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában