kecskemét / ballószög

2021.05.11. 16:56

Felkeresték nyugállományú bajtársukat, Preising Kondrádot

A kecskeméti 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársai meglátogatták Preising Konrád nyugállományú századost.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

A kecskeméti 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda nem csak toboroz, hanem a katonák érdekvédelmét is ellátja megyénkben. Ennek keretében békeidőben rendszeresen felkeresik a gondoskodási körükbe tartozó nyugdíjas katonákat otthonaikban és az idősotthonokban és hogylétük felől érdeklődnek. A járvány miatt egy évig nem tudták a személyes törődés e formáját gyakorolni, de a korlátozások enyhítésével ismét látogathatják egykori bajtársaikat. Kedden Preising Kondrád nyugállományú századost, az ejtőernyős szolgálat korábbi főnökét kereste fel a ballószögi Aranykor Időskorúak Otthonában Parádi Gyöngyi zászlós és Nagy Nikolett Zsófia közkatona. Hozzájuk csatlakozott még Snaikerné Gonda Zsuzsanna terápiás csoportvezető, Deliné Gonda Marianna, a toborzóiroda munkatársa és Farkas Márta honvédségi nyugdíjas is. A beszélgetés során a nyugállományú ejtőernyős felelevenítette 31 évig tartó pályafutása emlékeit.

A veterán ugró 1959. novemberében vonult be és a több mint három évtized alatt minden elképzelhető, sőt elképzelhetetlen körülmény között is kilépett a légijárműből. Preising Konrád 1991. október 30-án, 3865. ejtőernyős ugrásával vonult nyugalomba, melyről a Petőfi Népe is beszámolt október 31-i lapszámában. Pályája során több nemzeti rekordot is felállított és a sereg első ejtőernyős bajnokságában ő volt a legjobb célbaugró. Elképesztő bátorságról tanúságot téve 25 éven át “ugrotta be” a gyári új és a javított ernyőket.

Preising Konrád az utolsó ugrásáról készült fényképet mutatja meg látogatóinak
Fotó: Horváth Péter

– Volt, hogy hoztak olcsó amerikai ernyőket, amit nekünk kellett beugranunk. Amikor kinyitottuk, csak egy csomó nylon és zsinór maradt a fejünk felett, mert az ernyő állott volt és tönkrement. A tartalék ejtőernyő mentett meg. Máig őrzöm a zsinórzatát – emlékezett vissza egy rázós helyzetre Preising Konrád, hozzátéve, hogy mindössze 10 másodperce volt a döntésre.

Ez is felveti a kérdést, hogy félt-e az ugrások előtt?

– A félelem soha nem múlik el, legfeljebb később, a gyakorlat következtében szorongó érzéssé csendesedik, de mindig ott marad az ugróval – világított rá a veterán ejtőernyős, aki két Gyémánt Teljesítmény Jelvényt és 56 dicséretet érdemelt ki aktív éveiben. Elmondta még, hogy a legnagyobb magasság, amibe kilépett 5700 méter volt, és az ugrások adatait őrző napló szerint a 31 év alatt összesen 12 és fél órát töltött a zuhanás állapotában. Preising Konrád nyugdíjasként is aktív életet él és tagja a Magyar Veterán Repülők Szövetségének.

Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában