jótékonyság

2021.05.30. 15:25

A kecskeméti gondozottak kapják meg az ajándék kulacsokat

A kecskeméti család- és gyermekjóléti központ által gondozott gyerekek kapják meg gyereknapra a tavaly elmaradt Nemzetközi Gyermek Játékok résztvevőinek készült ajándék kulacsokat.

Hraskó István

Kecskemét Gyermeknap alkalmábol kulacsok átadása Szemereyné Pataki Klaudia polgármester részvételével Család- és Gyermekjóléti Központ Fecske utcai telephelyén.

Fotó: Bús Csaba

Tavaly tartották volna meg a hírös városban a gyermekolimpiának is nevezett 54. Nemzetközi Gyermek Játékokat, melyre közel másfél ezer 12-15 éves sportoló érkezett volna nyolcvan külföldi városból. A koronavírus-járvány azonban – mint sok más eseményt – ezt is meghiúsította, így nem lett gazdája az ifjú vendégeknek legyártott ajándéktárgyaknak, így az 1500 kecskeemblémás kulacsnak sem. Egészen eddig, az önkormányzat ugyanis felajánlotta őket a család- és gyermekjóléti központ részére, és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester csütörtökön jelképesen át is adta Temesvári Ágnes családtámogatási szolgálatvezetőnek. Mint elhangzott, a kulacs nagyon jól jön majd a gondozott gyerekeknek a nyári táborokban. Temesvári Ágnes hangsúlyozta:

minden támogatásnak nagyon örülnek, amire általában mindig szükségük van, az a tartós élelmiszer és a ruhanemű, ágynemű, télen pedig a meleg kabátok és a tűzifa.

A szolgálatvezető pár szóban be is mutatta munkájukat. Közel 2300 ügyfelük, gondozottjuk van a Kecskeméti járásban, de az esetszám az elmúlt időszakban igencsak növekedett. A családokkal akár már az édesanya várandósság alatt is kapcsolatba kerülhetnek, ha a védőnő azt jelzi, hogy az anya kábítószer- vagy alkoholfüggő, és nem jár terhesgondozásra. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a központ javasolja, hogy a gyermek megszületése után ne kerüljön haza.

Fotó: Bús Csaba

– Nagyon sokszor a gyerekek tünethordozók, viselkedésükön, ellátottságukon látni lehet az árulkodó jeleket, hogy otthon, a családban komoly gondok vannak, elhanyagolják, esetleg bántalmazzák őket. Ilyenkor meglátogatjuk a családokat, hogy kiderítsük a kiváltó okokat és megpróbáljuk azokat megszüntetni – mondta Temesvári Ágnes.

A gyerekekkel gyakran 18 éves koruk után is kapcsolatban maradnak, és támogatják, például ha valaki drog- vagy alkoholproblémákkal küzd. De a szolgálatvezető hangsúlyozta, hogy egyedülálló, idős gondozottjaik is vannak, többen közülük demen­ciában szenvednek, őket és családjukat is felkarolják.

Emellett családterápia, pszichológus-szaktanácsadás és jogi segítségnyújtás is szerepel az 58 szakembert foglalkoztató központ tevékenységei között. Temesvári Ágnes hangsúlyozta: mindegyik ingyenes. Mediációt is vállalnak, ha mondjuk a szülők válásakor még nincs bírósági döntés a gyermekelhelyezésről, közvetítenek az anya és az apa között.

Szemereyné Pataki Klaudia csütörtökön jelképesen átadta Temesvári Ágnesnek a kulacsokat
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában