Szent György napja

2021.04.29. 17:35

Stólát ajándékoztak a kúlai templomnak a kalocsaiak

Szent György napja, illetve az ő nevét viselő templom kerek jubileuma alkalmából, közel egy év után találkoztak újra a testvértelepülések vezetői.

Gábor János

Balról: Simon Zoltán alpolgármester, dr. Filvig Géza, dr. Bábel Balázs és Valka Károly a ceremónián

Fotó: Gábor János

A szerbiai Kúlában, Kalocsa testvértelepülésén található kegyhely nagyszabású felújításon esett át, ami újabb okot adott az ismételt kapcsolatfelvételre – hangzott el a kalocsai hímzéssel ellátott stóla érseki szentelésén, a városháza dísztermében, pénteken.

– Köszönöm az önkormányzatnak és érsek atyának, hogy hozzájárultak a 250 éves Szent György templomunk ünnepéhez, amit tavaly szerettünk volna megtartani, de a koronavírus miatt nem lehetett – fejezte ki háláját a gesztusért Kúla alpolgármestere. Valka Károly elárulta: a szerbiai település magyar ajkú közössége számára kiemelt fontossággal bíró egyházi épület nemrég kapott új, korhű kerítést, amivel teljessé vált az évekkel korábbi helyreállítása. Hozzáfűzte: a felszentelt stólát közvetve a kúlai plébános, Juhász György kapja, annak elismeréséül, hogy 50 éve szentelték fel, és 35 éve pártfogolja a külhoni magyar közösséget. – Kúla lakosságának mindössze 14–15 százaléka magyar, tehát össze kell tartanunk, mert ha nem tesszük, akkor elveszünk – hangsúlyozta a pap szerepét a politikus.

– A vírus eddig megakadályozta, hogy személyesen találkozzunk, és most is csak ígérni tudjuk, hogy a jövő esztendőben elmegyünk Kúlára – nyilatkozta az ajándékozás után dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke. Az egyházi vezető kiemelte: komoly felelősség a kapcsolat fenntartása, mert a két települést nem csak a testvérvárosi szerződés, hanem a történelem is összeköti.

– Kúla 1920-ig a kalocsai érsekség része volt, és ahogy Bácskában mindenhol, az egyházi épületek, plébániák ott is magukon viselik ennek jegyeit. Sok helyen kint van például az akkori érsekek címere, és a kalocsai iskolanővérek abban a régióban 50–60 helyen vezettek intézményeket. Szoros szálak fűznek tehát össze bennünket, és nem szeretnénk, ha az idő múlása ezt elszakítaná. Reméljük, hogy a járvány eltűnik, és újra ápolhatjuk a baráti viszonyt, ami mindkét egyházközség gazdagodását szolgálná – fogalmazott. Dr. Bábel kérdésünkre elmondta: fontos üzenete van annak, hogy stólát ajándékozott a város, hiszen „ez a papság jelvénye”, és általában is rangos kelléke a szertartásoknak, amelyeken nem használhatják kisebb rendhez tartozó személyek.

Balról: Simon Zoltán alpolgármester, dr. Filvig Géza, dr. Bábel Balázs és Valka Károly a ceremónián
Fotó: Gábor János

Tízéves ebben az évben a testvérvárosi kapcsolat

Idén megtartják a templom 250 éves jubileumi ünnepét, de a járvány miatt sajnos még nem tudunk rajta személyesen részt venni; ezért kedveskedtünk ajándékkal és egy videóüzenettel – mutatott rá dr. Filvig Géza polgármester. – A testvérvárosi kapcsolatunk tízéves ebben az évben, és nagyon jó baráti viszony alakult ki a két település között – utalt a sport- és néptáncos társaságok, művész- és zenészcsoportok, valamint a diákok többéves együttműködésére. A városvezető jelezte: már vannak jelei annak, hogy mikor lehet ismét közös rendezvényeket tartani: úgy tervezik, hogy szeptember első hétvégéjén hazai delegáció megy a Kúlai Napokra, míg a második hétvégén onnan érkeznek csoportok, a Kalocsai Paprikafesztiválra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában