MALVØ

2021.04.05. 19:51

Felrobbantotta a TikTokot saját készítésű remixével a kecskeméti zenész

Zelei Márk, vagy ahogy a legtöbben ismerik, MALVØ, hosszú évek óta jelen van a zenei pályán, tehetségét és sikerét pedig mi sem példázza jobban, mint a fesztiválok sorát megjárt remixei, melyeket a TikTokon keresztül számos híresség is felhasznált videóihoz. A kecskeméti fiatal, amellett, hogy felrobbantotta a közösségi médiaplatformokat, jelenleg is új zenéken dolgozik, jövőbeni tervei között pedig a stúdióvezetés is szerepel.

Morva Daniella

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: World Is Mine

A fiatal zenész viszonylag korán, általános iskolás korában kezdett érdeklődni a zene iránt. Tanulmányait a kecskeméti M. Bodon Pál zeneiskolában kezdte, ahol megismerkedett a zongorával, ám a szolfézsórák hatására inkább úgy döntött, autodidakta módon, otthon folytatja a zenetanulást. Vonzotta az elektronikus zene világa, és mivel számos buliban megfordult, a lemezlovasok élete is magával ragadta. Ennél jobban csak egy valami vonzotta: maga a zene és annak elkészítése. Nem tétlenkedett: 2011-ben elkezdett ismerkedni a Fruity Loops programmal, amelynek segítségével akkor, és azóta is számos sláger született.

Akkoriban nagy hatással voltak rá Avicii és Skrillex zenéi, hiszen úgy gondolta, ők újat tudtak hozni az elektronikus zene világába.

Hazai szinten Willcox munkásságát követte, akit azóta egyik legnagyobb mentorának, barátjának mondhat.

Elmondása szerint zenei karrierjének tényleges beindulása nagyjából egy évvel későbbre, 2012 és 2013 közé tehető, hiszen akkoriban már magabiztosan kezelte a programot és annak kiegészítőit, így minden adott volt számára, hogy jó hangzású zenét készítsen. Ekkor figyelt fel rá Kőváry Péter, a NEO együttes frontembere, aki egy szlovák központú kiadónál, élete első kiadásában segítette.

Zelei Márk – MALVØ
Fotó: Beküldött fotó

Hamarosan egy művésznévre is szükség volt, melynek eredetét örömmel osztotta meg velünk a kecskeméti zenész.

– Gyermekkorom óta hatalmas fantasy-rajongó vagyok, az egyik kedvencem pedig a Harry Potter. A filmben Voldemort születési neve angolul Tom Marvolo Riddle. Ennek középső része, a Marvolo mindig is nagyon tetszett nekem, hiszen kifejezetten jól cseng. Ezt a szót próbáltam alakítgatni és minél inkább a sajátommá tenni, így lett belőle végül MALVØ. A skandináv „Ö” betű (ami egy átlósan áthúzott „O”) pedig egy utalás az északi mitológia és a történelem iránti szeretetemre – fejtette ki Zelei Márk.

Hazai és külföldi sikerek

A zenei karrier hamar beindult, a sikerre pedig nem is kellett olyan sokat várni.

– A volt formációmmal készített Zantar című zenét a világ legnagyobb fesztiváljain játszották a világ legmenőbb lemezlovasai. Megszólalt az Ultra Music Festival-on Szingapúrban DJ Carnage jóvoltából, New Yorkban az Electric Zoo-n a The Chainsmokers játszotta, de még David Guetta is beletette az egyik mixébe. Ezen felül, a világ egyik legnagyobb zenei fesztiválján, a Tomorrowlanden négy éven át, minden évben megszólaltatták a nagyszínpadon – mesélte boldogan a fiatal zenész, majd hozzátette: azóta szólókarrierbe kezdett, az egyik általa írt zenét pedig Don Diablo is játszotta már.

A fiatal zenésznek lehetősége nyílt együtt dolgozni Lolával
Fotó: Beküldött fotó

Amellett, hogy külföldön meghódította a zenei világot, itthon is bőven akadtak felkérései, számos magyar előadóval és zenei szakemberrel dolgozhatott együtt.

– Először Baross Attila barátom keresett meg azzal, hogy egy előadónak szüksége lenne zenei alapra, és rám gondoltak. Mint kiderült, ez az előadó Oberritter Dóra, ismertebb nevén Calidora. Természetesen igent mondtam, és nem sokkal később el is készült az Elég volt című szám, ami a Magneton kiadónál jelent meg és közel egy évig volt műsoron a Music Channel televíziócsatornán. Közös munkánkra Lola is felfigyelt, aki Dórit kereste meg azzal a kérdéssel, hogy volna-e kedvünk együtt dolgozni vele az új albumán. Az általunk készített dalt a nagynevű, sikeres múlttal és hírnévvel rendelkező Tom-Tom stúdióban vettük fel Budapesten – mesélt a közös munkáról a fiatal zenész, aki legnagyobb szakmai sikerének mind globális, mind hazai szinten a La Banda című feldolgozásának elterjedését tekinti.

– A " target="_blank" rel="noopener noreferrer">La Banda remixemet a hazai DJ-k többsége legalább egyszer lejátszotta egy buliban, ugyanis csak Magyarországon több mint 1,5 millióan hallgatták meg a Youtube-on. Megszólalt ezen felül a Sziget fesztiválon, a Balaton Sound nagyszínpadán és számos hazai diszkóban, de az egykori Music FM és Rádió 1-es lemezlovasok is előszeretettel játszották le hétről hétre. Bár nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, merem állítani, hogy a mai napig nagyon kevesen tudják, hogy egy magyar készítette ezt a zenét és ennek tényét sokan a Youtube-on, kommentben is jelezték – tette hozzá Zelei Márk.

A TikTok nem várt sikert hozott

A sikert – mondhatni – még nagyobb siker követte, amikor néhány évvel ezelőtt berobbant a köztudatba a TikTok nevű alkalmazás, amely rövid tánc-, szinkron-, komédia- és tehetségvideók elkészítésére szolgál. A platformot leginkább arra használják, hogy a rövid, zenés bejátszás hangulatát tükrözve, vicces és odaillő feldolgozásban készítik el a videókat, ki-ki a saját ötletei nyomán.

– Amikor a remixet készítettem, nem gondolkoztam ilyen nagy távlatokban. Willcox barátom jelezte felém, hogy van egy viszonylag régi szám, aminek jó a hangulata és érdemes lenne átdolgoznom. Innen indult az egész.

Elkészítettem, feltöltöttem az üres Youtube-csatornámra, és mára már az 5,5 millió megtekintés határát súrolja

– mondta Márk, majd hozzátette: kezdetben leginkább magyarok, később viszont külföldiek is hallgatni kezdték, főként dél-koreaiak. Innen viszont robbanásszerűen emelkedni kezdtek a számok, a csatornát elöntötték a külföldi kommentek.

– A barátaim és az ismerőseim is küldözgetni kezdték a TikTok videókat, amiken a felhasználók az én zenémre készítettek trendi és vicces snitteket. Azóta olyanok készítettek hozzá videót, mint Shay Mitchell amerikai színésznő, a Blackpink együttes és Timmy Trumpet zenész, de itthon többek között a Való Világosok is felhasználták. A spanyol tiktokozók is szerkesztettek egy vicces hangot a zenémből, amire több mint 143 ezer videó készült, valamint egy másik ilyen hangból több mint 6 millió videót készítettek a TikTokra. Köztük több 10-20 milliós követőbázissal rendelkező felhasználó is akad – részletezte a zenész, aki kérdésünkre elmondta: számára a hírnév sosem egyenlő a tudással. Bár egy bizonyos fokú ismertségre szeretne szert tenni, nem a rivaldafény iránti igény határozza meg szakmai pályafutását. Szeret a háttérben mozogni, mint zeneszerző, illetve producer, így leginkább ezen a területen szeretne nagyobb hírnévre szert tenni.

Fotó: TikTok

Tervek, álmok, jövő

Zelei Márk elmondta, már most rengeteg olyan sikerélményt tudhat maga mögött, amiről a pályája elején csak álmodni mert. Akkor annyit szeretett volna elérni, hogy híres, ismert lemezlovasok játsszák a zenéit, ám amikor ez sokszorosan megvalósult, az álmok is kitolódtak. Bőven van még előtte cél, ezen pedig a jelenlegi helyzet ellenére is gőzerővel dolgozik.

– Mindig is álmodozó típus voltam, amit a közvetlen környezetem az elején nem is nagyon tolerált, de mára szerencsére elég bizonyíték akad arra, hogy jó, amit csinálok és megérte a rengeteg befektetett idő és munka – mondta a fiatal tehetség, aki a zenélés mellett jelenleg egy négycsillagos kecskeméti szállodában dolgozik Assistant Hotel Managerként, ám manapság mindkét területen nehézségek állják útját, hiszen a járványhelyzet miatt ahogy a szórakoztatóipar, úgy a vendéglátás is a korlátozások következményeit szenvedi.

A fiatal zenész ettől függetlenül bizakodva tekint a jövőre. Úgy gondolja:

„ha vége lesz a korlátozásoknak és a vírus is elmegy nyaralni, nagyon nagy bulik lesznek!”

Jelenleg a zenélésre próbál koncentrálni, és nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az otthonlét is hasznosan teljen számára. Mint elmondta, több közös zenét is készített az utóbbi időben Willcox-szal, amelyeket a korlátozások feloldása után terveznek publikálni. Ezen kívül továbbra is együtt dolgozik Oberritter Dóriával, de önálló alkotásai is várhatóak a közeljövőben. Ilyen lesz többek között Burai ft. Binhky – Tűz és víz című dalának hivatalos feldolgozása.

A fiatal zenész hosszú távú céljai még nem körvonalazódtak teljesen, de egy valamiben biztos: egyszer mindenképpen szeretne egy saját, nagyszabású stúdiót vezetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában