TASS

2021.02.08. 20:00

Szülőfaluja boldogulása a legfontosabb Mag József számára

Mag József tősgyökeres tassinak vallja magát, aki fiatal felnőttkora óta szívén viseli a település sorát. Hosszú évtizedek óta oszlopos tagja a helyi labdarúgó és a horgász egyesületnek, illetve sok munkát fektetett a település múltjának feltárásába.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

Mag József első szerelme a foci volt. Nagyon sokat rúgta a bőrt a helyi grundokon barátaival, osztálytársaival. A labdarúgással komolyabban középiskolásként kezdett foglalkozni.

– Középiskolai tanulmányaimat Budapesten végeztem, ahol kiváló lehetőségek adódtak számomra, hogy fejlődjek. Labdarúgó-pályafutásomat az Erzsébeti SMTK serdülőcsapatában kezdtem, majd az ifiben bizonyíthattam. Bekerültem az ország legjobbjai közé, így felcsillant a remény, hogy a felnőttcsapat tagja leszek. Az élet azonban másképpen akarta. A behívóparancs Szabadszállásra szólított, ahol a megyei első osztályban szereplő Radnóti SE játékosa lettem. Nagyon büszke vagyok az itt töltött évekre, jó szívvel gondolok játékostársaimra, akikkel egy alkalommal még az ország akkori sztárcsapata, a Vasas ellen kétezer néző előtt léptünk pályára a Magyar Kupában – emlékezett vissza Mag József.

A tehetséges fiatalember a leszerelését követően a Tass KSK színeiben öregbítette szülőfaluja hírnevét.

Később a klub vezetőségi tagja, sportszervezője, majd a fiatal focipalánták edzője lett és a mai napig az is maradt.

– Több mint két évtizede került figyelmem középpontjába a helytörténeti kutatás. Barátaimmal, Horváth Attila művésztanárral és Neszményi Györggyel állítottuk össze 2001-ben a „Tassi képeskönyvet”. A kötethez, amely a település történetét dolgozza fel képekben, mintegy 20 ezer fotót gyűjtöttünk össze, melyből 938 került be a kiadványba. Tagja, majd alelnöke lettem a tizenkét éve működő Tassi Helytörténeti Egyesületnek. Örömmel töltött el, hogy olyan csapatban dolgozhatok, amelynek tagjai egyformán gondolkoznak. Tevékenységünk sokrétű, kulturális programokat, előadásokat, megemlékezéseket szervezünk, rendszeresen jelentek és jelennek meg helytörténeti tárgyú kiadványaink – fogalmazott Mag József.

Mag József két éve újabb tisztséget vállalt és lett a Tassi Sporthorgász Egyesület elnöke.

Legfontosabb céljának tekinti, hogy halban gazdagabb, tisztább, a természetkedvelők számára vonzóbb legyen a település határában folyó Bak-ér.

– Gyermekkoromban a foci mellett a pecázás volt a legkedvesebb elfoglaltságom. A horgászat iránti szenvedélyem felnőttként is megmaradt. Sporttársaimmal mindig nagy becsben tartottuk vizeinket, sokat dolgoztunk azon, hogy népszerűsítsük a helyiek és az idelátogatók körében. Az újonnan megválasztott testület összehangolódása mellett fontos cél a horgászainknak kiszolgálása, társszervekkel és az önkormányzatokkal való együttműködés, a sportág megszerettetése a fiatalokkal – fogalmazott Mag József.

Mag József büszke a Tassi képeskönyvre, amit a barátaival együtt készített
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

A tassi közélet egyik kiemelkedő egyénisége tele van tervekkel. Szándéka szerint „van mit a tejbe aprítania” a labdarúgás, a horgászat és a helytörténeti kutatás, a hagyományőrzés terén egyaránt.

– A koronavírus-járvány kicsit visszavetette edzői munkámat. Alig várom már, hogy újra pályára léphessenek tanítványaim. A horgásztársaimmal közösen szerencsére már novemberben megkezdtük a partszakaszok takarítását, idén pedig a parti utak karbantartására, pihenőhelyek kialakítására helyezzük a hangsúlyt.

A helytörténeti egyesületünk is tele van tervekkel.

Szulejmán szultán 1529-ben, Bécs sikertelen bevételi kísérlete után hazafelé tartva hadizsákmányként Konstantinápolyba akarta vinni a magyar Szent Koronát. Útközben azonban megváltoztatta elhatározását, október végén, a Pesttől 60 kilométerre fekvő Tass településen átadta a hatalmi jelképet Szapolyai János követeinek. A történelmi esemény kapcsán állítottuk fel 2019-ben a Szent Korona emlékművet, ami mérföldkő településünk történetében. Ennek kapcsán kívánunk konferenciát, előadás-sorozatot szervezni a téma kapcsán, neves szakemberek bevonásával. Tervben van a helyi sportélet történetét feldolgozó kiadvány és egy szakácskönyv megjelentetése – vázolta a közeljövő terveit Mag József.

Több elismerést kapott

Mag József munkájáért több elismerést kapott, néhány éve a község képviselő-testülete Szelecsényi-díjjal köszönte meg tevékenységét. A legnagyobb elismerés számára a lakosság bizalma, amit abban lehet legjobban lemérni, hogy huszonhat évig volt önkormányzati képviselő. Labdarúgóedzőként pedig tanítványai megbecsülése a legértékesebb jutalom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában