segítség

2021.02.24. 19:58

Sérült madarat mentettek meg a halasi természetvédők Tompán

Sérült egerészölyvön segítettek a kiskunhalasi Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület munkatársai a napokban.

Pozsgai Ákos

A sérült egerészölyv

Forrás: Vadmadárkórház

Feltehetően gépjárművel ütközött az az egerészölyv, amelyre állatbarátok találtak rá a napokban. Az út szélén ücsörgő szerencsétlenül járt madárra Tompa térségében egy segítőkész arra járó figyelt fel, aki nem hagyta ott, hanem felvette és beszállította a kiskunhalasi Zöld Közösségért Természetbarát Egyesülethez.

– A madár törött szárnya és bágyadt állapota azonnali műtétet igényelt, így az épp induló menetrend szerinti buszjárattal Székesfehérvárra küldték a szervezet munkatársai, ahonnan egy önkéntes vitte tovább a sukorói Vadmadárkórházba. Így pár órával a megtalálása után már meg is kapta az életmentő orvosi ellátást, és bár a sérülése súlyos, de a lehető legjobb kezek között van ahhoz, hogy felépüljön – tudatta közösségi oldalán a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület.

A sérült egerészölyv
Fotó: Vadmadárkórház

Az egerészölyv egy papírdobozban érkezett a Vadmadárkórházba, megrendítő látványt nyújtott, minden csupa vér volt, kiálló csontok, csontdarabok, és egy végtelenül elgyengült szempár. Nem volt mese, azonnal cselekedni kellett, így a kórház orvosa gyorsan kezelésbe is vette. A roncsolt szárny, a szilánkos nyílt törés viszont nem kis feladatot adott az állatorvosnak, aki rögzítette az összezúzott végtagot. Ilyenkor azonban mindig aggodalomra ad okot, hogy mennyire sikerül regenerálódnia a szárnynak, és fennáll az elhalás lehetősége is. A madár nagyon kimerült állapotban volt, sok vért vesztett, annyi ereje sem maradt, hogy ellenálljon a vizsgálat alatt, így folyamatosan támogatni kellett, hogy összeszedje magát, hogy minél előbb erőre kapjon – számolt be az életmentő beavatkozás részleteiről a sukorói Vadmadárkórház, ahova az elmúlt időszakban több balesetet szenvedett egerészölyvet is eljuttattak a halasi természetvédők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában