segítség kell / galériával

2021.02.11. 14:00

Milliókra lesz szüksége az egyedülálló, szakmári apukának

Az apa két kislányával maradt otthon nélkül, miután kiégett a házuk a meghibásodott kémény miatt. Gyűjtés indult a megsegítésükre, elsősorban anyagi segítséget várnak.

Gábor János

Valószínűleg többmillió forintra lesz szüksége Kovács Zoltánnak, hogy helyreállítsa szakmári házát, amelyben egyedül neveli négy- és hétéves kislányait, Jázmint és Sárát. Az épület hétfőn égett ki, miután a fatüzelésű kályha kéményének beltéri szakasza kilyukadt és lángra lobbantotta a tapétát. Lakásbiztosítás nem volt a házra, így mindent saját erőből kell előteremtenie. Néhány közeli barát, az önkormányzat, majd a Magyar Pünkösdi Szeretetszolgálat is a segítségére sietett.

– A kályhát mindig be szoktam gyújtani, mielőtt elmegyek a lányokért, hogy meleg legyen, mire hazaérünk – mutatott a sarokban álló, évekig hibátlanul működő berendezésre Zoltán. Az elvált apa hangsúlyozta: lévén egyedül neveli a gyerekeket, nem kevés nehézség árán jutott el addig, hogy az ingatlanhitel utolsó részleteit kifizesse. Idén már egyenesbe jöhetett volna, erre „újabb ajándékot” kapott a sorstól: a ház mindkét hálószobája, a nappalija és a konyhája is kiégett. Utóbbi károsodott a legkevésbé, így valamivel könnyebb lesz javítani, mint a ház többi részét és a nagymértékben sérült tetőszerkezetet.

– Két napig barátoknál húzódtunk meg, aztán megkaptuk az önkormányzat egyik szolgálati lakását, ahol augusztusig maradhatunk, addig helyre kell állítanunk a házat – árulta el.

A fiatal férfi kőművesként dolgozik, így amennyi munkát csak tud, maga fog elvégezni az ingatlanon, ezzel is megspórolva a munkadíjak egy részét, de komoly anyagi támogatásra lesz szüksége, hogy beszerezze az építőanyagokat. Lévén minden ingóságuk odaveszett, először ruhákkal, élelmiszerekkel segítette ki őket a közösség és a település – most a felújítás következik, és az sokba fog kerülni.

Átutalásokat a Magyar Pünkösdi Szeretetszolgálat számlaszámára várnak: 10402537-50526754-82651022. A tárgymezőben fel kell tüntetni, hogy „Kovács Zoltán szakmári lakos részére” indult az utalás.

– Nagyon szerencsétlen baleset történt, ezért összefogott a falu. A lakást, amit kialakítottunk nekik, ideiglenesen be tudtuk rendezni, így jó helyük lesz addig, amíg kiderül, hogy helyre lehet-e állítani a házat, vagy másban kell gondolkodniuk – mérlegelte a család jelenlegi helyzetét András Gábor, Szakmár polgármestere. – Gyűjtést hirdettünk a javukra: anyagi támogatást, illetve építőanyag, vagy munka felajánlását is várjuk – jelezte.

A községvezető megosztotta: vályogházról van szó, így az oltás során felhasznált víz (majd a pár nappal később érkezett kemény fagy) elképzelhető, hogy tönkretette a falakat. Ha így van, akkor nem lesz érdemes felújítani, és másik ingatlanban kell gondolkodni, de erre majd az önkormányzat által felkért szakértők mondanak végleges választ. Addig is gyűjtik a pénzt, amit így, vagy úgy, de az utolsó forintig arra szánnak, hogy a Kovács család lakható otthonra leljen, fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában