felvételi

2021.02.08. 16:36

Magyarból gyenge átlagteljesítmény született Kalocsán

Soha nem volt még ennyire alacsony a nyolcadikosok átlaga.

Gábor János

A gimnáziumba idén 224-en jelentkeztek

Forrás: Petőfi Népe

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban tartott központi felvételi vizsgán magyar nyelvből messze a korábbi évek átlaga alatt teljesítettek a tanulók.

– Hozzánk 224-en jelentkeztek, ami magasabb, mint amire az előző évek alapján számítottunk. Meglepetésre mindössze négy olyan tanuló akadt, aki nem jelent meg a vizsgán; azt gondoltam, hogy a vírushelyzet miatt ennél jóval többen lesznek, és majd a pótnapokon jönnek, de ezeket végül senki nem vette igénybe – összegezte Perity Lajos intézményvezető.

– Negyvenöt perces magyar nyelvi és 45 perces matematikadolgozatot írtak, amelyeket a tanárok négy nap alatt javítottak ki, a központi útmutató alapján. A kiértékelt dolgozatokat meg is tekinthették a tanulók.

Perity Lajos szerint az eredmények alapján „nagyon érdekes kép rajzolódott ki”, különösen a magyar nyelvi felvételik esetében.

A 220 tanuló átlaga ötvenből 21,73 pont lett, ami az előző évekhez viszonyítva elég alacsonynak számít,

sőt, negatív rekord, mert „ez a szám még soha nem volt 25 alatt, az országos átlagban sem”. Megemlítette: gimnáziumukban rendre az országoshoz közeli eredmények szoktak születni, ezért érdeklődve várja az idei statisztikát arról, hogy a többi iskolában milyen teljesítményt nyújtottak a diákok. Egyelőre kutatja az okokat, hogy miért sikerültek ennyire gyengén a dolgozatok, de tény: az elmúlt másfél évtizedet összegezve is komoly visszaesésről van szó.

– Ha 15 év átlagát nézzük, akkor közel tízpontos a visszaesés. A magyar nyelv és irodalom tanárok véleményére alapozva arra gondolok, hogy nem a feladatok nehézségi fokával volt a baj, hanem azzal, hogy viszonylag hosszan megfogalmazott kreatív feladatokat kaptak. A kollégáim szerint egy felvételi vizsgán túlzó lehet az az elvárás, hogy minden esetben valamilyen alapötletre, vagy egyéni intuícióra van szükség ahhoz, hogy egyáltalán el lehessen kezdeni a feladatot – magyarázta az igazgató.

A gimnáziumba idén 224-en jelentkeztek
Fotó: Petőfi Népe

– Matematikából sokkal inkább az előző évekhez igazodó végeredmény született: 20,14 pontot értek el, míg a 15 éves átlageredmény 21,76

– árulta el, megjegyezve: a tanulók teljesítménye ebből a tárgyból 2016 óta romlik (előfordult húsz pont alatti átlag is), de csak kis mértékben. – Ez az átlag szintén nem nevezhető fényes eredménynek, de az előző éveket figyelembe véve, elfogadható – mutatott rá.

Az intézményvezető azt a feltételezést cáfolta, hogy az online oktatás miatt esett volna vissza a teljesítmény, hiszen az általános iskolások csak tavasszal voltak otthoni munkarendben. Szerinte a február 19-i határidőig beadandó jelentkezési lapokon a gyengébb felvételi eredmények ellenére is érdemes előre rangsorolni a kiszemelt középiskolákat, mert a nehezebb dolgozatok mindenkire ugyanolyan hatással voltak, tehát a tanulók központi rangsorolása is az összteljesítmény alapján történik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában