GALÉRIÁVAL

2021.02.17. 11:30

Esti kiképzési repülésen vesznek részt a kecskeméti Gripenek

Napnyugtától kezdődően egészen estébe nyúlóan hajtanak végre kiképzési repüléseket az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen vadászrepülőgépei február 15-18. közötti időszakban, az alakulat éves kiképzési tervének megfelelően.

Balogh Ákos

Forrás: LHSN.HU

Fotó: Horváth Ádám

A kecskeméti Gripen vadászrepülőgépekkel, oldalukon az üvöltő pumafejjel, mely egyébként a repülőgépeket repülő század jelvénye – az egykori, második világháborús Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. „Puma” Honi Légvédelmi Vadászrepülő osztály majd ezred után – az éves kiképzési repülések csupán harminc százalékában hajtják végre a különböző délutáni és napnyugta utáni repülési feladatokat a hajózók. Ezek során olyan fontos képességek begyakorlására nyílik lehetőségük, melyek adott esetben a békeidőtől eltérő időszakban, vagy békeidőben akár egy légtérsértő repülőgép elfogása során valós műveleti képességet jelent az ország és a magyar emberek biztonsága érdekében.

Nem csak a hajózók számára fontos begyakorlandó feladatok ezek, hanem a laikus szemeknek meglehetősen érdekes és látványos műveletek is. Az utánégetővel felszálló, különböző navigációs fényekkel világító, villogó repülőgépek látványa sok érdeklődő számára nyújt lenyűgöző látványt, a hajtóművek üvöltése pedig – egyesek számára meglehetősen zavaró, mások számára pedig életre szóló – hangélményt.

Az alakulat keddi kiképzési repülési napján nem csak hasznos, hanem igazi kuriózumnak tekinthető feladatot is végrehajtottak Kecskeméten a repülőtér légterében, ugyanis Majerik Máté főhadnagy, a Magyar Honvédség egyetlen Gripen-demópilótája is elgyakorolta bemutató programját, mely a JAS-39-es típus repülési paramétereit, képességeit igen látványos módon mutatta be.

 

Persze mondhatnánk, hogy ez a tevékenység csupán önös érdekeket szolgál, ez azonban nem így van. Ahhoz hogy a Magyar Honvédséget akár itthon, akár külföldön ilyen szintű bemutató repülésekkel képviselhesse, és hírnevét öregbíthesse például egy-egy repülőnapon a főhadnagy, szüksége van arra – a bemutató végrehajtásához szükséges jártassága megtartásához –, hogy ezt időről-időre elgyakorolja. Az elkápráztató manővereket amúgy is nehéz rossz szívvel fogadni, ennek ékes példája volt az a több tucatnyi repülésbarát is, akik kedden hatalmas szerencséjüknek köszönhetően ellátogattak a repülőtér kerítéséhez és élőben követhették Majerik Máté repülőtudásának gyümölcsét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában