Magyar Falu Program

2021.02.07. 20:05

Eredményesen pályázott a bácsbokodi önkormányzat

A mostani a nyolcadik olyan elnyert pályázat Bácsbokodon, amelyből sikerül a művelődési házat tovább fejleszteni. Kovács László polgármester a korábbi sikeres pályázatokat is ismertette hírportálunkkal.

Márton Anna

Rézsűkaszával ellátott munkagépet is vásárolt a település önkormányzata

Fotó: Márton Anna

A bácsbokodi önkormányzat az elmúlt évben több pályázatot is benyújtott a Magyar Falu Programba. Négy tender esetében már pozitív visszajelzést is kaptak. Orvosi eszközöket vásárolhatnak hárommillió forintból, közel 18 millió forintból a helyi művelődési házat fejleszthetik és 45 millió forintból a kerékpárutat újíthatják fel, illetve a közterületek karbantartásához eszközfejlesztésre 15 millió forintot fordíthatnak.

– Az orvosi eszköz pályázat tekintetében ez már a második sikeres projektünk, ugyanis 2019-ben is nyertünk. Akkor a védőnői szolgálat és a fogorvosi rendelő eszközfejlesztése valósulhatott meg, most pedig a háziorvosi rendelőkbe kerülhettek új eszközök – mondta Kovács László polgármester.

– Szerencsére a bácsbokodi egészségügyi ellátórendszer tárgyi feltételei adottak, hiszen 2015-ben a védőnői szolgálat és a fogorvosi rendelő épületét, 2018-ban pedig a háziorvosi rendelők ingatlanjait sikerült komplexen, energetikailag és kívül-belül egyaránt felújítani.

A mostani, Magyar Falu Programban elnyert támogatásból olyan egészségügyi ellátást segítő termékeket szereztünk be, amelyek nem álltak rendelkezésre a háziorvosi rendelőkben és amelyekkel a jövőben még hatékonyabban elláthatók a bácsbokodi betegek. Ilyen például a boka-kar-index mérő, kézi váladékszívó, defibrillátor.

A közösségi tér fejlesztésére irányuló pályázattal kapcsolatban megtudtuk, ahhoz, hogy egy-egy közintézmény teljes egészében felújítást nyerjen, a legtöbb esetben kevés egy pályázat vagy támogatás. Ilyenkor lépésről lépésre kell haladni, pótolni a hiányokat, megoldani a problémákat, ellátni a feladatokat. Ez történt Bácsbokodon a művelődési ház esetében is, ahol eddig hét darab hazai vagy uniós pályázat valósult meg.

– Az egyik pályázatból megtörtént a külső nyílászárók cseréje, egy másikból a könyvtár és a számítógépes terem belső felújítása, új informatikai eszközök beszerzése valósult meg. Megint egy másikból lecseréltük a művelődési ház tetőhéjazatát, leszigeteltük a külső homlokzatot és nemesvakolattal láttuk el – tette hozzá a polgármester, majd sorolta, hogy más egyéb pályázati pénzekből mit valósítottak meg.

– A földszinti és emeleti mosdókat teljesen felújítottuk, a belső termek padozatát lecseréltük. Az épületre napelemes rendszert építettünk és megtörtént az intézmény teljes fűtéskorszerűsítése – mondta.

A mostani a nyolcadik olyan elnyert pályázat a településen, amelyből sikerül a bácsbokodi művelődési házat tovább fejleszteni.

Ebből 2021-ben megvalósulhat az ingatlan belső festése, a színházterem korábbi beázások miatt sérült álmennyezetének a cseréje, az épület födémszigetelése, a színpad padozatának felújítása, valamint az előadótér világítás-korszerűsítése.

Az építési beruházáson túl a közösségi programok szervezéséhez szükséges eszközök – mikrofonok, mikrofonállványok, zsebadók, füstgép, mikrofonvevők, kábelek, csatlakozók – beszerzése egy éven keresztül megvalósul a projekt keretében. Továbbá a pályázatból a nagyközség belterületén a Bajai út melletti kerékpárutat teljesen felújítják az idén.

– Ez egy olyan pályázati kiírás, amelyet már több önkormányzat régóta várt. Kerékpárutak építésére ugyanis volt lehetőség az elmúlt években, Bácsbokod korábban megépítette Bácsborsóddal közösen a két települést összekötő kerékpárutat, de a felújítására mindeddig nem tudtunk pályázni. Bácsbokodon 1995-ben épült meg a Bajai út mellett a Hunyadi János utcában a település központjától a falu határáig tartó kerékpárút. Azóta az önkormányzat a felújítására nem tudott forrást biztosítani, így nagyon örülünk, hogy most erre is sikeresen pályáztunk – vélekedett Kovács László. A nagyközség belterületén a Bajai út melletti kerékpárutat teljesen felújítják.

Rézsűkaszával ellátott munkagépet is vásárolt a település önkormányzata
Fotó: Márton Anna

Munkagépeket is vásároltak

Az eszközbeszerzés Bácsbokod közterületeinek karbantartására című pályázat keretében egy MTZ 820.4 típusú erőgépet és egy RK 1200 kaszafejjel szerelt Hidrot G6001 rézsűkaszát vásároltak. A beszerzett gépekkel a közparkokat, járda melletti zöldterületeket, az utak melletti rézsűket, árkokat és az emlékhelyeket megfelelő színvonalon tudják majd fenntartani és gondozni. A nagyközségben fontosnak tartják, hogy az önkormányzati közterületek rendezettek legyenek, ez ugyanis nagyban befolyásolja az itt élők életminőségét, nagy hatással van a lakosok szemléletmódjára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában