helyi termék

2021.02.13. 11:30

Az őrölt pirospaprika Kalocsa kávéjából sem hiányzik

Elkészült Kalocsa kávéja, a paprikás őrölt kávét nem csak vendéglátóhelyeknek szánják. Egy prémiumminőségű, helyi termékeket tartalmazó csomagban kereskedelmi forgalomba is kerül.

Gábor János

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Németh Dávid barista több hónapig tartó kísérletezés során dolgozta ki Kalocsa Kávéját, ami egy különleges, fűszerpaprikával kevert őrlemény lett. A termék a helyi paprikafeldolgozó üzem, a porcelánfestő manufaktúra és az önkormányzat együttműködésével lett teljes: különböző csomagokban kereskedelmi forgalomba is kerül, a vendéglátóhelyeken pedig csak egyedi, hozzá készült porceláncsészében szolgálják majd fel.

– Akkor kezdtek el érdekelni a különleges kávéitalok, amikor 2017-ben ebben a kategóriában nyertem baristaversenyt. Olyan koncepciót kellett kitalálni, ami jól visszaadja a kávé ízét, mégis egyedi. Azóta folyamatosan kísérletezek elkészítési módokkal – idézte fel Németh Dávid. Először egy fahéjas ízesítésű itallal ért el áttörést, úgy, hogy a fűszert nem utólagos ízesítéshez használta, hanem bizonyos arányban az őrölt kávéhoz keverte. Ugyanezen az úton haladva kezdett el próbálkozni a fűszerpaprika-őrleménnyel, majd hosszas folyamat végére jutott el addig, hogy kidolgozta a megfelelő arányokat és elkészítési módokat. Elérte, hogy

a sötét pörkölésű, robusta-arabica kávékeverék olajtartalma jól kihangsúlyozza a paprika ízvilágát és illatanyagait.

– Kimondottan presszókávéhoz kísérleteztem ki – tette hozzá, megjegyezve: tejjel, tejszínnel nem ajánlja a fogyasztását, mert ezek nem illenek az összetevők meglévő harmóniájához. Sokkal inkább feketén, csipetnyi (vagy ízlés szerinti mennyiségű) barna cukorral érdemes megkóstolni.

Németh Dávid kávékülönlegességét egyedi porcelánkészletben kínálják majd
Fotó: Gábor János

Németh elárulta: a cél a helyi sajátosságok megjelenítése volt, ezért hozták össze lényegében egy termék égisze alatt a kalocsai kultúrát, a paprikát és a kézzel festett porcelánt. Mindemellett otthon is jól elkészíthető kávét szeretett volna alkotni, így különböző kiszerelésű és ízű (édes, csípős) csomagokat állított össze. Úgy véli, a pandémia idején átalakult fogyasztási szokásokhoz remekül illeszkedik az új ­termék, hiszen különleges élménnyel dobja fel a kávé­fogyasztás otthoni szertartását.

– Egységes csomagokban kerül majd kereskedelmi forgalomba, tehát külön-külön nem lehet majd megvásárolni a kifejezetten ehhez a kávéhoz készült porcelánt vagy a kávét, esetleg a finom őrlésű fűszerpaprikát – szögezte le a barista.

A csomagban háromféle helyi produktum jelenik majd meg: egy tasaknyi, 40 grammos, hagyományos őrlésű fűszerpaprika a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.-től, egy kis kávéskészlet a Kalocsai Porcelán Manufaktúrától és persze maga a kávékeverék, amit a Belvárosi Dallmayr Kávéház baristája dolgozott ki. Az összeállítások forgalmazását az önkormányzat támogatja majd, várhatóan a város honlapján megjelenő webshopban.

A vendéglátásban országszerte felbukkan majd, fűzte hozzá Németh Dávid, elárulva: Debrecenből, Budapestről és Székesfehérvárról már megkeresték kávéházak, amelyek felvennék a specialitást a kínálatukra. Számukra kötelező lesz betartani a kialakított brand követelményeit: csak a kalocsai fűszerpaprikával kevert egyedi őrleményből készíthetik el és kizárólag a hozzá illő porceláncsészében kínálhatják a vendégeknek.

Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában