Kiskőrös

2021.02.26. 12:04

Az egészségügyből igazolt át a tűzoltókhoz Szipőcs Péter

A kiskőrösi tűzoltóságot a múlt év utolsó napjától Szipőcs Péter irányítja.

Barta Zsolt

Szipőcs Péter

Fotó: Barta Zsolt

Szipőcs Péter százados a múlt év utolsó napján vette át Paksi Dénes alezredestől a kiskőrösi tűzoltóság irányítását. Az új parancsnok eredetileg is emberek mentésével kívánt foglalkozni, a pályafutását mentősként kezdte. Mint mondta, 2002-ben lett tűzoltó, bár erre sosem gondolt. A szülei az egészségügyben dolgoztak és az ő hivatástudatuk volt hatással rá. Az egészségügyi szakközépiskola után mentő szakápolóként végzett Budapesten, 1999-ben – 19 évesen – az Országos Mentőszolgálatnál kezdett dolgozni, a mentőzéssel párhuzamosan két évet pedig egy műveseállomáson dializált.

Végül a hobbija volt az, ami a tűzoltópályára irányította.

Gyermekkora óta kutyakiképzéssel foglalkozott, és a kutyaiskolában, ahol szabadidejében a kutyákkal tréningezett, találkozott a 2000-ben alakult Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Mentőkutyás Szolgálatával.

– Elvarázsolt a gondolat, hogy főállásban tehetném azt, ami a hobbim. A lehetőség nagyon rövid időn belül meg is adatott, de volt egy kis bökkenő, 2002-ben még csak az lehetett hivatásos állományú, aki katonaviselt volt. Én akkor másodéves voltam az egészségügyi főiskolán, levelező tagozaton, és így felmentésem volt a sorkatonai szolgálat alól. Nekem kellett kérelmeznem a sorozásomat, és egy kis kanyarral polgári szolgálatos katonaként a Fővárosi Mentőkutyás Szolgálat tagjává válhattam 2002 áprilisában. Szeptemberben beiskoláztak az akkori, hathetes tűzoltó alaptanfolyamra. 2003-ban a polgári szolgálatom leteltével szerelhettem fel hivatásos állományúvá. 2007 novemberéig teljesítettem szolgálatot a fővárosban mentőkutya-vezetőként, majd az élet úgy hozta, hogy visszaköltöztem Kiskőrösre, a szülővárosomba, ahol beosztott vonulós tűzoltó lettem – mondta a parancsnok, aki 2012-ben a tiszti átképző elvégzése után került hivatali munkarendbe a polgári védelmi szakterületre, katasztrófavédelmi meg­bízottként.

Szipőcs Pétert tavaly decem­ber 31-ével bízták meg a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoki teendőivel, amire nagyon büszke. Az új beosztás és az ezzel járó feladatok komolyak és felelősségteljesek, de szereti a kihívásokat.

Az új tűzoltólaktanyát birtokba vették, megszerették, de természetesen még itt is várnak rájuk feladatok. A sportpálya kialakítása elkészült, a füvesítés is tavasz végére megvalósul.

– A tűzoltóknak minden lehetőségük megvan a fizikai állóképességük szinten tartásához, növeléséhez, valamint a szakmai és sportversenyekre való színvonalas felkészüléshez. És persze éjjel-nappal készen állnak, hogyha kell, vonuljanak menteni – mondta végül Szipőcs Péter százados.

Szipőcs Péter
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában