Sajtótájékoztató

2021.02.24. 11:30

A Magyar Falu Program eredményeit is áttekintették Halason

A Magyar Falu Program elmúlt kétéves eredményeit, valamint az idei pályázati lehe­tőségeket tekintették át a kiskunhalasi 5. számú választókerület településeinek polgármesterei az elmúlt napokban a Thorma János Múzeumban tartott tanácskozáson, ahol Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos is tájékoztatót tartott.

Pozsgai Ákos

Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos

Fotó: Szilágyi Pál

A kormány 2018-ban hirdette meg a Magyar Falu Programot. Az azóta eltelt időszakban komoly előrelépés tapasztalható az ötezer lélekszám alatti településeken, melyek többségében megállt vagy jelentős mértékben csökkent a népességfogyás, illetve az elvándorlás. Tavaly és 2019-ben több mint 130 milliárd forintból valósíthattak meg fejlesztéseket a kistelepülések – hangoztatta Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki Kiskunhalason tartott tájékoztatót. Elmondta, a kormány kiemelt céljai közé tartozik a kistelepülések felzárkóztatása, hogy ezek a települések megmaradjanak hosszú távon is, mert a vidéki Magyarország jobb feltételeket teremt mindenki számára.

– A falvak megtartó erejét növelő támogató program ehhez ad komoly esélyt, a Magyar Falu Program minden elemében sikeres. Az ütemezetten megjelenő pályázatok elbírálása is rendkívül gyors, a települések saját maguk döntik el, hogy milyen fejlesztésekre szeretnének forrást igényelni – fűzte hozzá a kormánybiztos, aki kiemelte, közel negyvenféle témakörben pályázhatnak az önkormányzatok, hogy megvalósíthassák legfontosabb fejlesztési elképzeléseiket.

A kormány idén 250 milliárd forintot fordít a Magyar Falu Programra,

az összegből a falusi kisboltok működését, fejlesztését, valamint a korábban bezárt egységek újranyitását is támogatják. Gyopáros Alpár külön is szólt a hamarosan induló, 2 ezer fő alatti településeken működő kisboltok szolgáltatásainak és üzlethelyiségeinek fejlesztésére irányuló pályázatról.

Többféle tevékenységgel bővíthetik szolgáltatásaikat, a cél, hogy az alapvető élelmiszerek és vegyi áru mellett az alapvető gyógyszerekhez, illetve postai szolgáltatásokhoz is hozzájuthassanak a kétezer fő alatti településeken élő emberek.

Bányai Gábor, a 5. számú választókerület (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselője azt reméli, hogy a térség települései és a vállalkozók kihasználják a kínálkozó új pályázati lehetőségeket. A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés után komoly támogatásokat vehetnek majd igénybe az önkormányzatok és a vállalkozások egyaránt.

A Magyar Falu Program indulása óta a Kiskunhalas környéki településeken számos fejlesztés valósult meg. A teljesség igénye nélkül:

közel 52 millió forint érkezett orvosi rendelők fejlesztésére,

orvosi eszközök beszerzésére 22,5 millió forint. Járdaépítésekre és -felújításokra, önkormányzati tulajdonú utak felújítására és építésére, valamint eszközfejlesztésre és belterületi közterületek karbantartására több mint 307 millió forint jutott a településeknek, de óvodák és óvodai udvarok, közterületi játszóterek fejlesztésére is több mint 105,9 millió forint érkezett. A falu- és tanyagondoki szolgálatok és gondnoki buszok beszerzésére több mint 178,2 millió forintot nyertek a települések. A választókerület falvainak 2019-ben 721,8 millió, 2020-ban pedig 547,2 millió forint, a két év alatt összesen 1 milliárd 269 forint támogatás érkezett a Magyar Falu Program keretében. Ebből az összegből jutott a polgármesteri hivatalok felújítására, az elhagyott ingatlanok megvásárlásra, az egyházi fenntartású temetők infrastrukturális fejlesztésére, közösségi terek kialakítására, önkormányzati szolgálati lakások építésére és felújítására is.

Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos
Fotó: Szilágyi Pál

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában