bács-kiskun

2021.01.11. 18:49

Ragadozómadarakat számlálnak az Országos Sasszinkronon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve már 18. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását 2021. január 15-17. között.

baon.hu

parlagi sas (Aquila heliaca)

Forrás: shutterstock.com

Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Második leggyakoribb sasfajunk a parlagi sas, ahol az állandó hazai költőállományához a kárpát-medence más országaiból származó egyedek csatlakoznak télire – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) oldala. Ritkaságnak számít ugyan, de

minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is.

A felmérések során a sasok mellett valamennyi nappali ragadozómadár-faj és a túzok egyedeit is számba veszik a szakemberek.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és partnerei 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett „szinkron” felmérését. Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így idén már negyedik alkalommal a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzésére az egész Kárpát-medencében sor kerül.

A megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan február elején készül el, amiről természetesen a lakosságot és a médiát is tájékoztatják.

Az országos sasszinkronokhoz hagyományosan megszervezik a sasnapi programsorozat a jászsági Sasközpontban, sajnos idén a COVID-19 járványintézkedések miatt elmarad.

Rétisas vagy fehérfarkú rétisas (Haliaeetus albicilla)
Fotó: shutterstock.com

Borítóképünkön a parlagi sas (Aquila heliaca).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában