koronavírus

2021.01.21. 11:25

Már húsz percig tarthat a találkozás a kecskeméti Margarétában

Továbbra is nagy szükség van a látogatói konténerre a kecskeméti Margaréta Otthonban, hiszen az idős lakók és szeretteik máshogy nem találkozhatnak, nem láthatják egymást. Az ESZII vezetője a baon.hu-nak beszélt az otthonban tapasztalható hatalmas összefogásról, pozitív hozzáállásról is.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

 

December közepén állították fel azt a Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kezdeményezésére beszerzett konténert a kecskeméti Margaréta Otthon udvarán, ami végre megtörte az idős lakók bezártságát és lehetőséget adott a hozzátartozóikkal, szeretteikkel való találkozásra. Igaz, szabályozott keretek között, hiszen a lakót és egy vagy két látogatóját plexi­üveg választja el egymástól, és mikrofon, valamint hangszóró segítségével tudnak beszélgetni, meghatározott ideig.

Mégis, ez óriási előrelépés volt ahhoz képest, hogy az idősek hosszú hónapokig csak telefonon hallották vagy legfeljebb a telefon, laptop képernyőjén látták gyermekeiket, unokáikat, barátaikat. Nem kell külön hangsúlyozni, hogy karácsony előtt ez a tíz perc is mekkora lelki erőt adott az időseknek, óriási örömmel fogadták a lehetőséget, és várták a következő alkalmat.

Mint azt dr. Pataki Mariann, az idősotthont fenntartó Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága vezetője a baon.hu-nak elmondta, az új évben is folyamatosan telített a konténer időtáblája, ami mutatja, továbbra is töretlen rá az igény.

A decemberi tíz perccel szemben immár húsz percet tudnak biztosítani a találkozásokra.

A koordinálás, szervezés nem kis feladatot jelent az otthon munkatársainak, hiszen arra is kell figyelniük, hogy a két szárny lakói külön-külön idősávokban használják a konténert, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt. És nyilván a hozzátartozókkal is egyeztetni kell azt az időpontot, amely számukra megfelel a látogatásra. Az időseknek természetesen segítenek az öltözködésben, a konténerhez való lesétálásban, emellett folyamatosan fertőtlenítenek és szellőztetnek a kis helyiségben.

Dr. Pataki Mariann a nehézségek ellenére a koronavírus-járvány lassan egyéves időtartamára visszatekintve rengeteg pozitívumot lát. Mint mondta, a Covid–19 felbukkanásakor természetesen nagy volt az ijedtség – de hangsúlyozta, munkatársai akkor sem amiatt aggódtak, hogy megbetegednek, hanem azért, nehogy bevigyék az otthonba, az idősek közé a vírust.

December közepén nyílt meg a látogatókonténer a Margaréta Otthonnál Fotó: Bús Csaba

– Amikor végül több lakónknál pozitív lett a teszt, hihetetlen összefogás alakult ki egyrészt a kollégák között, másrészt az idősekkel és a hozzátartozókkal. Tavasszal készítettünk egy infekciókontroll-intézkedési tervet, és az alapján tettük a dolgunkat, szorosan együttműködve a népegészségüggyel, az önkormányzat és több segítő cég támogatását élvezve. Bebizonyosodott, hogy meg tudunk birkózni a feladattal, és a kritikus helyzet új energiákat hívott elő a kollégákból, sok kreatív ötlettel álltak elő. Nagyon büszke vagyok rájuk. Örülni tudnak a kisebb eredményeknek, sikereknek. Ritkán tapasztalhatjuk meg azt, hogy ilyen feszített munka mellett is megmarad a pozitív hozzáállás. Ez a kollégák, a jó csapat érdeme – emelte ki dr. Pataki Mariann.

Az újdonságok között említette az ESZII vezetője, hogy az otthon stúdiójából például műsort sugároznak a szobákban felszerelt hangszórókon keresztül. Versek, novellák, születésnapi és névnapi köszöntések, biztató üzenetek lakótársaknak, dalkívánságok, hasznos információk, lelkipásztori áhítat is hallható a házirádióból, sőt, az ahhoz kedvet érző időseket is így tornáztatják meg.

Sokat kibírnak az idős emberek

Az otthon munkatársai arra is rájöttek, hogy az idősek sokkal többet kibírnak, mint amennyit feltételeztek róluk. Hősies türelemmel és megértően fogadták a megjelenő újabb és újabb korlátozásokat, hogy nem hagyhatják el az intézmény területét (legfeljebb az udvarra mehetnek le levegőzni), maszkot kell hordaniuk, látogatót sem fogadhatnak, és a megszokott közös rendezvényeik is elmaradnak.

– Mindezeket látva az irántuk való tiszteletünk és megbecsülésünk csak nőtt. A lakóink közül sokan példát mutattak-mutatnak nekünk is – tette hozzá Pataki Mariann.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában