kiskunsági nemzeti park

2020.12.03. 16:48

Viperakereső kutya segíti a rákosi vipera védelmét

Viperakereső kutyás egység állt szolgálatba a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál a rákosi vipera védelméért folytatott európai uniós LIFE projekt keretében. Mizsei Edvárd, a nemzeti park projektkoordinátora és német juhászkutyája, Tomi, az elmúlt három hónapban intenzív képzésen vettek részt, melynek lezárultával alkalmasságukat a szolgálatikutya-kiképző bázison rendezett házivizsgán bizonyították. 

baon.hu

Tomi megtanulta azonosítani különböző korú és nemű viperák és azok vedléseinek szagát

Forrás: Kiskunági Nemzeti Park Igazgatóság

 

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A rákosi vipera nem lelhető fel könnyedén a kiskunsági élőhelyein, ami nem meglepő, hiszen ez a kisméretű kígyó számos állat étlapján szerepel.

„A predáció elkerülése érdekében élete legnagyobb részét úgy éli le, hogy egy porcikája sem látszik ki a fűből. Az ilyen rejtőzködő életmódot élő fajok esetében egy adott élőhely állományának felmérése, vagyis annak megállapítása, hogy az egyedek hol és milyen számban fordulnak elő, nagy időbeli ráfordítást igényel. Egy vipera megtalálása akár 10-12 órányi folyamatos keresést igényel a kutatást végző személyek részéről” – írja közleményében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A park igazgatósága bízik benne, hogy a keresőkutya segítségével a vipera megtalálásának ideje jelentősen lecsökkenthető, hiszen a minél pontosabb és hatékonyabb állománybecslés érdekében hozták létre a rákosivipera-kereső kutyás egységet „A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban” című projekt keretén belül.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

– A kiképzés során Tomi megtanulta azonosítani különböző korú és nemű viperák és azok vedléseinek szagát. A jövőben feladatunk lesz a potenciálisan alkalmas élőhelyeken a rákosi vipera jelenlétének kimutatása, az előfordulások finomléptékű térképezése és az adatgyűjtés segítése a monitorozási tevékenységek során.

Tomi már magabiztosan megtalál egy több ezer négyzetméteres élőhelyfoltban tesztelési célból elrejtett, levedlett viperabőr darabkát is és nem ad téves jelzést más fajra, például vízisiklóra vagy rézsiklóra sem

– nyilatkozta Mizsei Edvárd, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság projekt és monitoring koordinátora, valamint kutyavezetője.

A viperák már elvonultak telelni, de a kutyás egység folytatja a munkát és készül az ORFK Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központjában 2021 tavaszán megrendezésre kerülő alkalmassági és minősítő vizsgájára. Reményeik szerint a kutyás egység munkába állításával pontosabb képet kaphatnak a rákosi vipera kiskunsági elterjedéséről és erre az ismeretre alapozva hatékonyabban, a bizonyítottan viperák lakta élőhelyekre koncentrálva végzik majd a természetvédelmi tevékenységeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában