felújítás

2020.12.18. 11:25

Tavasztól látogatható a Sáfrik-féle szélmalom Halason

Elkészült a Sáfrik-féle szélmalom felújítása és a mellette épült alkotóház és élménypark, a koronavírus-járvány miatt azonban tavaszig nem lesz látogatható.

Pozsgai Ákos

A Sáfrik-féle szélmalom Kiskunhalas új turisztikai színtere, a fenntarthatóságot is bemutatja

Fotó: Pozsgai Ákos

Az 1860-as években épült malmot az elmúlt másfél évszázad alatt többször átépítették és felújították, az elmúlt nyáron 110,5 millió forintos pályázati forrásból, a Széchenyi 2020 program keretében teljesen megújult.

A régi fa tetőszerkezetet az eredetivel megegyező módon újraépítették, és a malom belső fa szerkezetét is teljesen felújították. Új vitorlákat is kapott a malom, amelyeket szintén az eredetivel megegyező módon terveztek és építettek újra.

A halasi Sáfrik-féle szélmalom felújítása, kiállító- és alkotóház kialakítása című projekt keretében a malom fő épületének felújítása már áprilisra befejeződött, az elmúlt napokban pedig a mellé épült új alkotóház és szabadtéri interaktív kiállítás is elkészült. Kiskunhalas új turisztikai színtere, amely a múlt értékeinek bemutatása mellett a fenntarthatóságra is komoly hangsúlyt helyez, várhatóan jövő év tavaszától lesz látogatható.

A szélmalom környezetében korábban felállított és a mostani felújítás során elmozdított négy emléktárgy – a Magyarkanizsától kapott fa emlékkereszt, a Kronachtól kapott bronztábla, a Sepsiszentgyörgytől kapott kopjafa és a Lengyelországból kapott Európa-hinta –, amelyek a testvérvárosi kapcsolatoknak állítanak emléket, később a Csipkeház előtti parkban lesznek újra elhelyezve – közölte Kuris István László kiskunhalasi alpolgármester.

A Sáfrik-féle szélmalom Kiskunhalas új turisztikai színtere, a fenntarthatóságot is bemutatja
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában