földikutya

2020.12.01. 19:59

Sok illegális szeméttől szabadították meg a bajai rezervátumot

A fokozottan védett délvidéki földikutya legnépesebb populációjának élőhelyéről, a Bajai Földikutya-rezervátum Természetvédelmi Területről rengeteg illegális hulladékot hordattak el a Tisztítsuk meg az országot! program keretében.

Petőfi Népe

A 114 hektáros egykori katonai lőtéren 2013-ban fedezték fel, hogy földikutyák élnek itt. 2017-ben ezért országos védettséget kapott a terület. A Kiskunsági Nemzeti Park honlapjának beszámolója szerint az elmúlt évtizedekben viszont elképesztően sok illegálisan idehordott, kommunális, ipari és bontási hulladék halmozódott fel, melyek nagy része már nem is látszik a növényzettől.

A védetté nyilvánítás óta a helyi civilek, a bajai önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság példaértékű összefogása eredményeként többször volt már szemétszedés, több száz köbméter hulladékot szállítottak már el. Az igazgatóság sorompóval is lezárta az illegális szemétlerakók által kitaposott utakat annak reményében, hogy nem kerülnek újabb és újabb hulladékkupacok a területre.

Ahhoz, hogy jelentősebb mennyiségű hulladéktól szabadítsák meg ezt a Bácskai-síkvidékre egykor jellemző erdős sztyepp élőhelyet, jelentősebb segítségre volt szükség, amit a program hozott el: 1454 köbméter inert (építési-bontási), és 38 köbméter kommunális hulladékot szállíttattak el a védett területről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában