elismerés

2020.12.29. 18:03

Kitüntette a kalocsai levéltár vezetőjét a honvédség

A Magyar Honvédség (MH) a napokban kitüntette Lakatos Andort a levéltárat vezetőjét.

Gábor János

Az e-kutatást Lakatos Andor vezetésével valósította meg a levéltár

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár elsősorban anyakönyvi és helytörténeti adattömeget tartalmazó „Matricula-Historia-online szolgáltatása” tízéves tudományos munka eredménye, és a Magyar Honvédség (MH) számára is kincset ér, főleg a hadisírkutatások során. Mivel

a levéltárat vezető Lakatos Andor sokszor volt a katonák segítségére, rendkívüli kitüntetésben részesítették

„a hadisírgondozás, valamint a honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése érdekében kifejtett munkájáért”. A jutalmát a járvány miatt nem tudták ünnepélyes keretek között átadni, de így is megadták a módját a kézbesítésnek.

– A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága többek között a hadisírgondozásért is felelős, és a Bács-Kiskun megyei részlegükkel most már több éve kapcsolatban vagyunk, hiszen levéltárunk e-kutatás szolgáltatását használják – árulta el Lakatos Andor, hozzátéve, hogy főleg dr. Karácsonyiné Simkó Csilla tartalékos főhadnaggyal dolgozott együtt, amikor felkérték rá. – Veszteségi táblázatokat állítanak össze, hadisírlistákat fejlesztenek, illetve életrajzi kutatásokat végeznek Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett katonahősökről. Lényegében tehát hasonló munkát végeznek, mint a többi e-kutató, csak speciálisabb témában, és időnként a segítségünkre szorulnak – magyarázta, hozzáfűzve: a levéltárat a kutatások szakértői támogatásáért ismerte el a honvédség egy személyes kitüntetéssel.

Az e-kutatást Lakatos Andor vezetésével valósította meg a levéltár
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A vezető hangsúlyozta: örül a plakettnek, mert ez azt jelzi, hogy az MH tiszteli a levéltár tevékenységét. Mint mondta, váratlanul érte a kitüntetés, hiszen a hasonló jutalmazásokat általában gondosan előkészítik, előre egyeztetve időpontokat és más részleteket, szóval általában „nem éri meglepetésként” a jutalmazott felet az, hogy kapni fog valamit. Jelen esetben – a Covid miatt – nem történt előzetes szervezőmunka, nem is volt rá szükség, lévén nyilvános díjátadót sem lehet szervezni. Lakatos elmondta: a honvédség az év során folyamatosan kereste a megfelelő alkalmat az átadásra, de „valahogy soha nem sikerült”, így az év végéhez közeledve nem vártak tovább, még az idén kézbesíteni akarták, így honvédségi futárral küldték el a plakettet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában