oktatás

2020.12.14. 11:25

Kétezer szakember képzése kezdődik Lakitelken

Online sajtótájékoztatón ismertették a jövőre kezdődő Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program részleteit, amelynek célja, hogy minden kistelepülésre eljusson a magyar kultúra.

Vajda Piroska

Forrás: Petőfiszállási önkormányzat

Mint elhangzott, szakképzett oktatókkal több mint hatvan képzés indul az ország egész területén, és a programnak köszönhetően csaknem kétezer ember foglalkoztatására nyílik lehetőség, ezzel segítve az önkormányzatok közművelődési feladatellátási kötelezettségét. A Művelődési Intézet online sajtótájékoztatóján Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta, a magyar kormány támogatásának köszönhetően 5,5 milliárd forintból valósul meg az egyéves időtartamú Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program. A most indult programnak köszönhetően a települések élete közösséget összetartó szakemberekkel gazdagodik, hiszen hiába van a művelődésnek tere, ha nincs olyan szakember, aki tartalommal tölti meg azokat – hangsúlyozta az államtitkár.

Szedlacsek Emília szakmai igazgató tájékoztatójában elmondta, hogy a programba való bekapcsolódással a települési önkormányzatok teljesíteni tudják a jogszabályok által meghatározott képzettségi minimumot. A programhoz való csatlakozás feltétele, hogy az önkormányzat a programba bevont személy továbbfoglalkoztatásáról nyilatkozzon, valamint, hogy erről megállapodást kössön a Nemzeti Művelődési Intézettel.

Szász János, Petőfiszállás polgármestere a program előnyeit az önkormányzatok szemszögéből vette sorra, mint mondta: a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program segítséget nyújt a kistelepülések önkormányzatainak, hiszen a foglalkoztatottak bérét egy évig a program finanszírozza, valamint a foglalkoztatottak képzését is a program biztosítja.

A képzést elvégzők képessé válnak a helyi értékek bemutatására, meg tudják szervezni a településükön a közösségi életet, annak eseményeit, programjait, segíteni tudják az amatőr alkotó- és előadóművészeti körök működését.

Szász János, Fekete Péter és Szedlacsek Emília az online sajtótájékoztatón
Fotó: Petőfiszállási önkormányzat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában