eszközfejlesztés

2020.11.08. 12:15

Új mentőeszközöket kaptak Kerekegyháza tűzoltói

Akkumuláto­ros feszítővágóval, feszítőemelővel, hőkamerával és kéziszerszámokkal gazdagodott a Kerekegyházi Önkormányzati Tűzoltóság. Az eszközöket a napokban vették birtokba a lánglovagok.

Gulyás Sándor

A hőkamera a tűzoltók biztonságát is szolgálja. Balról Kelemen Márk és Igaz István

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

– Az országos katasztrófavédelmi igazgatóság pályázatán 3,4 millió forintos eszköztámogatást nyertünk. A rendelkezésre álló összegből kézi szerszámok, tűzoltókészülékek, mentőeszközök kerültek beszerzésre. A Leader Hacs forrásból pedig egy hőkamerát vásároltunk. A készülék életbevágóan fontos eszköz, melynek használatával a beavatkozás helyszínét gyorsan és biztonságosan átvizsgálhatjuk, a forró helyeket felismerhetjük, a benn lévő személyeket gyorsabban felkutathatjuk, így életeket menthetünk. Az új akkumulátoros feszítővágót és az emelőt néhány napja már munkára is fogtuk – fogalmazott Igaz István tűzoltóparancsnok.

Az eszközök beszerzéséhez az önkormányzat anyagilag is hozzájárult. – Önkormányzatunk évről évre segít tűzoltóságunk eszközfejlesztésében, elősegítve így a város és a tűzoltáság működési területéhez tartozó települések lakosságának biztonságát – emelte ki dr. Kelemen Márk polgármester.

A tűzoltóság négy település – Kerekegyháza, Ágasegyháza, Fülöpháza, Kunbaracs – több mint tízezer lakosának biztonsága felett őrködik.

– Kihasználunk minden kínálkozó lehetőséget. Az idei év elején a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak köszönhetően sikerült egy 6 fő, négyezer liter víz és számos szakfelszerelés szállítására alkalmas Renault Saurus gépjárműfecskendőhöz jutnunk, amely egy huszonöt éve szolgáló, sokat próbált „kollégája” helyét vette át. A központi és a civil pályázatoknak köszönhetően eszközállományunk ma már kiválónak mondható – tette hozzá Igaz István.

A baleseteknél fontos, hogy a mentést végzőket és a sérülteket a légzsák váratlan nyitása okozta sérülésektől megvédje. Terveik között szerepel tehát egy légzsákleszorító és pneumatikus emelőpárna beszerzése. Az utóbbi olyan levegővel üzemelő mentőkészülék, amely alkalmas terhek megemelésére, mozgatására és így beszorult személyek kiszabadítására.

A hőkamera a tűzoltók biztonságát is szolgálja. Balról Kelemen Márk és Igaz István
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában