fejlesztések

2020.09.12. 11:30

Két beruházást adtak át Pálmonostorán

Átadták pénteken Pálmonostorán a húszmillió forintból megújult pedagógusszolgálati lakást, illetve az ötmillió forintból felújított óvodai játszóteret.

Vajda Piroska

A pedagógusok felújított szolgálati lakására papi áldás is került

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A járványveszély miatt rendhagyó, szűk körben megrendezett ünnepség keretében adták át tegnap a felújított pedagógusszolgálati lakást és a megújult óvodaudvart Pálmonostorán. A fejlesztések a Magyar Falu Program keretében valósulhattak meg.

– Minden fejlesztéssel a település lakosságának megtartását, illetve növelését szeretnénk elérni, ezért minden pályázati forrást arra szeretnénk fordítani, hogy a falu komfortosabb, lakhatóbb legyen. Ezt a célt szolgálja az a két beruházás is – mondta el az ünnepélyes átadáson Cseszkó László polgármester. Ünnepi beszédéből kiderült, a pedagógusszolgálati lakás felújítására húszmillió forint állami támogatást nyert az önkormányzat. Ebből a keretből hőszigetelték az épületet, kicserélték a nyílászárókat, illetve a lakás belülről is megújult. Eszközbeszerzésre is futotta: vásároltak új mosogatógépet, mosógépet, hűtőt, tűzhelyzet, mikrohullámú sütőt.

– Ilyen pedagógusínséges időkben, mint a mostani, szeretnénk minden lehetőséget megragadni, hogy a hozzánk költözött Tolnai házaspárnak megfelelő életkörülményeket biztosítsunk. Ez az iskola és a település jövője szempontjából is fontos – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, szintén a lakosság megtartását szolgálja az óvoda fejlesztése, amelyre ötmillió forintot nyertek a Magyar Falu Program keretében. Ebből az összegből új udvari játékokat vásároltak.

Szabó Gabriella, az óvoda vezetője örömmel számolt be arról, hogy az öt éve megújult óvodaépület mellett most az uniós szabványoknak megfelelő, gyermekbarát játszóteret vehetnek birtokba a község óvodásai. Elmondta, nagyon sokat köszönhetnek a szülőknek is, akik az elmúlt években a báli bevételek összegét a gyermekek udvari játékainak fejlesztésére fordították. Igazi változást mégis a Magyar Falu Program keretében kiírt pályázati lehetőség hozott, melynek köszönhetően új játszóteret alakítottak ki az óvoda udvarán. A gyerekek nagy örömére csúszdával, kötélpiramissal, egyensúlyozóval, hintákkal, trambulinnal gazdagodott az óvoda. Mindemellett az udvar környezetbarát kialakítása, a gyógynövénykert, a virágoskertek, a KRESZ-park és a madárodúk folyamatos figyelése biztosítja a pálmonostorai gyerekek számára, hogy kötetlenül, játszva tanuljanak és szerezzenek tapasztalatokat.

A pedagógusok felújított szolgálati lakására papi áldás is került
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Az óvodavezető arról is beszámolt, hogy az elmúlt években több pályázaton is sikeresen vettek részt. Elnyerték a Zöld óvoda, a Biztonságos óvoda, a Boldog óvoda és a Kincses Kultúróvoda címeket. A következő célkitűzésük pedig egy óvodai tornaszoba kialakítása – tette hozzá Szabó Gabriella.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az orvos, a pap, a tanító és az önkormányzatban dolgozó, községet szolgáló munkatársaknak megfelelő életkörülményeik legyenek. Mint mondta, erről szól a Magyar Falu Program. – Évtizedek óta most először van olyan kormányzati program, amelyik célzottan, felülről nyitott költségvetéssel ezen a területen próbál új lehetőségeket biztosítani – mondta. A honatya azt is hangsúlyozta, hogy ebben a drámai népességfogyásban arra is törekedni kell, hogy a gyermeket vállaló családoknak megfelelő körülményeket biztosítsanak. – Ahol megújul az óvoda, a szolgálati lakás és vannak jó pedagógusok, annak a településnek van élete, jövője – összegezte Lezsák Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában